INFORMACE K AKTUÁLNÍMU VÝVOJI JEDNÁNÍ ČMSZP VE VĚCI KOORDINACE ZPŮSOBU PROTESTŮ ZEMĚDĚLCŮ

Vážené kolegyně, vážení kolegové, zemědělci.
Jako Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, bychom rádi vyjádřili svůj názor na deklarovanou stávku dne 19.2.2024.
Převážnou většinu požadavků organizátorů stávky vnímáme jako opodstatněnou, rozhodně např. požadavky na snížení byrokracie, administrace, stabilizace trhu v návaznosti na dodržování a rovnost podmínek.
Stávky a nepokoje jsou především nástrojem na upozornění veřejnosti na dlouhodobě neřešený problém, nicméně téma je v tuto chvíli dostatečně mediálně viditelné, je tedy třeba jednat, a hlavně problémy řešit.
Spoléháme na spolupráci s ostatními nevládními organizacemi v zemědělském sektoru a na společná jednání s ministerstvem zemědělství a odpovědnými politiky, která povedou k udržitelnému a prosperujícímu prostředí pro všechny zúčastněné strany.
V tuto chvíli jednáme společně s Agrární komora České republiky, Společnost mladých agrárníků České republiky a Svazem PRO-BIO o našich požadavcích, které chceme předložit a projednat s vedením ministerstva zemědělství.

Jednání ve Varšavě má své výsledky – protestovat se bude 22. února kvůli nesouhlasu implementace Zelené dohody pro Evropu, rostoucím nákladům a neférové zahraniční konkurenci (kolabující tržní ceny). Tyto protesty budou mířeny k jednotlivým hraničním přechodům. O dalším postupu Vás budeme informovat.

Děkujeme za Vaši trpělivost a pochopení.