ČMSZP přináší aktuality: Strategický dialog o budoucnosti zemědělství v EU

Strategický dialog o budoucnosti zemědělství v EU : po 7 měsících vyjednávání tento týden předseda Dialogu profesor Strohschneider doručil předsedovi Komise závěrečný dokument. Mnoho aspektů dokumentu vyžadovalo delší jednání a flexibilitu, aby bylo dosaženo konsensu ve všech částech, zejména s ohledem na velmi různorodou povahu účastníků. Mezi ně patřily spotřebitelské asociace, nevládní organizace, průmyslové asociace, EFFAT, Copa, Cogeca, CEJA a Geopa.
Díky aktivním příspěvkům prezidenta a viceprezidentů Geopy obsahuje závěrečný dokument hlavní opatření navržená Geopou ve svém manifestu zveřejněném před volbami do EU. Mezi tyto:

  • Uznání práce sociálních partnerů a role odvětvového sociálního dialogu.
    • Výzva k podpoře zemědělců při digitální a mechanické transformaci odvětví.
    • Výzva k opětovnému zavedení zemědělství do povinných vzdělávacích osnov a další opatření ke zvýšení přitažlivosti zaměstnanců, nedostatku dovedností a generační výměny.
    • Výzva poskytnout zemědělcům nástroje a zdroje, aby se vyhnuli spuštění sankčních postupů sociální podmíněnosti.


Další kroky:
po přijetí zprávy se předsedkyně Komise zavázala připravit novou „vizi pro zemědělství a potraviny“ během prvních 100 dnů svého nového mandátu.

Důležité je, že dokument také obsahuje návrh pokračovat v práci skupiny pro strategický dialog jako evropské rady pro agro-potravinářství (EBAF), která má zahrnovat přímou účast Geopa.

  • Další informace naleznete v následujících dokumentech:

·        Úplná zpráva o Strategickém dialogu je k dispozici zde