Společné prohlášení zástupců zemědělských organizací z Polska, Rumunska, Bulharska, Slovenska a České republiky, vydané v Rakołupy Duże v Polsku dne 11. dubna 2023.

Účastníci setkání si jsou vědomi své odpovědnosti za udržitelnost zemědělské a potravinářské výroby, rozvoj venkova, kvalitu životního prostředí, bezpečnost potravin, stejně jako za environmentální a klimatickou stabilitu společného evropského prostoru.

S ohledem na svou sociální odpovědnost za další stabilitu bezpečnosti potravin a rozvoj venkova v Polsku, Rumunsku, Bulharsku, České republice a Slovensku prohlašujeme jednoznačně:
Podporujeme solidaritu s Ukrajinou a jsme si vědomi naší morální a sociální odpovědnosti pomoci zemi zasažené válkou a rozvíjet budoucí mezinárodní obchodní vztahy.
Respektujeme mezinárodní dohody a závazky EU vůči Ukrajině, stejně jako vůči stabilitě třetího světa jako tradičního obchodního partnera EU a Ukrajiny v dodávkách zemědělských komodit a některých druhů potravin.
Žádáme zavedení transparentního systému pro kontrolu jakosti a pohybu zboží z Ukrajiny k konečným spotřebitelům v rámci EU nebo třetích zemí.
Abychom ochránili naše výrobce, spotřebitele, bezpečnost potravin a surovin pro potravinářskou výrobu, včetně rizik a spekulativního nakládání s produkty rostlinného a živočišného původu, žádáme vytvoření dostatečných finančních rezerv v rámci krizového rezervního fondu EU pro země přímo sousedící s Ukrajinou. To je za účelem kontroly kvality zemědělských a potravinářských výrobků, jejichž cílovou destinací jsou členské státy EU, a pro technický monitoring pohybu zboží směrem k třetím zemím.

  1. Žádáme okamžité zastavení dovozu zemědělských a potravinářských produktů z Ukrajiny do našich zemí.
  2. Žádáme přímý zásah k omezení tranzitu zemědělských produktů z Ukrajiny přes naše země.
  3. Žádáme naléhavý zásah pro nákup stávajících zásob obilí EU s současným zvýšením intervenční ceny na 300 EUR za tunu.

Žádáme Evropskou komisi, aby odpověděla nejpozději do 2 týdnů, abychom měli čas na reakci a přípravu na začátek letní sklizně a zajistili, že sklady budou připraveny na sklizeň v roce 2023. Jsme si vědomi, že levné zboží z Ukrajiny vážně ohrožuje stabilitu zemědělců v celé EU. Proto je nutné zavést ekonomická opatření. Vyzýváme naše zvolené zástupce na národní úrovni, aby se spojili a zajistili, že naše požadavky budou vyslyšeny a naléhavě provedeny.

Pokud naše požadavky nebudou splněny, jsme připraveni přistoupit k přímým protestním akcím v Bruselu v legitimním zájmu našich zemědělců, kteří potřebují být posloucháni jako evropští občané, podnikatelé a výrobci potravin.

Přílohy