Minimální mzda v EU

Vážení členové,

Vzhledem k tomu, že se dostáváme ke klíčovému okamžiku ohledně vyjednávání směrnice o minimální mzdě, rádi bychom se s vámi podělili o nejnovější informace o spisu a možném postupu.

Výbor EP pro zaměstnanost přijal dne 11. listopadu svou zprávu o minimální mzdě 37 hlasy pro, 10 proti a 7 se zdrželo hlasování.

Finální verzi zatím nemáme, nicméně řada problematických aspektů byla schválena.

Například zahrnuje cíl pro 80% pokrytí kolektivním vyjednáváním a povinnost akčního plánu pro ty členské státy, které jej nedosáhnou; zavedení 50% a 60% odkazů na přiměřenost v článcích směrnice a vypuštění zohlednění produktivity, jakož i závazných kritérií pro členské státy; označení odborů jako jediných zástupců zaměstnanců s řadou práv, která jim byla poskytnuta vč. pokrytí všech pracovníků.

Výbor pro zaměstnanost se rovněž dohodl, že zpráva přijatá ve výboru bude tvořit třístranný vyjednávací mandát Evropského parlamentu bez hlasování v plénu. I když je to možné, jde jednoznačně o taktický krok, který má zabránit tomu, aby širší skupina europoslanců zaváděla jiné přístupy. Geopa-Copa tento postup nepodporuje, protože omezuje možné akce ze strany zainteresovaných stran.

V reakci na to nyní skupina europoslanců přebírá iniciativu a zpochybní přijatou zprávu jako základ pro třístranná jednání. Nyní máme v tomto postupu více jasno. Na rozdíl od předchozích informací není cílem zasílat zprávu zpět výboru pro zaměstnanost. Tato skupina europoslanců nyní požaduje, aby byla zpráva EMPL předložena k hlasování v plénu, spíše než aby byla automaticky považována za mandát k vyjednávání v rámci trialogu. Marianne Vind (S&D-DK) převzala iniciativu ke sběru podpisů. Rozhodnutí o tom padne příští úterý 23. listopadu, což znamená, že podpisy lze sbírat do pondělí 22. listopadu. Ke schválení tohoto rozhodnutí je zapotřebí většiny v plénu. Pokud bude rozhodnutí schváleno, bude se na prosincovém plenárním zasedání hlasovat o zprávě EMPL. Poslanci by tak měli možnost předložit pozměňovací návrhy na plénu. To by mohlo být přínosné, pokud by pozměňovací návrhy učinily zprávu vyváženější. Samozřejmě existuje i riziko, že by novely mohly obsah zhoršit.

O aktualitách vyjednávání Vás budeme informovat.