ČMSZP dopis ministryni financí: Národní kofinancování SZP 2023 +

Vážená paní ministryně,

 

dovolte, abych Vás oslovil jménem zemědělců sdružených ve Českomoravském svazu zemědělských podnikatelů (ČMSZP) ve věci zajištění finančních zdrojů do zemědělství pro nové finanční období do roku 2027.

Nejprve bych Vám rád v krátkosti představil ČMSZP. ČMSZP je samostatnou právnickou osobou sdružující právnické a fyzické osoby, které realizují svoji podnikatelskou činnost především v zemědělské výrobě, a to zejména v oblastech, kde v předchozích obdobích hospodařily zejména tzv. státní statky, tzn. v oblastech znevýhodněných zejména klimaticky a/či polohou (chladné, horské oblasti) a dále pak i sociálně (oblast bývalých „Sudet“).

Vážená paní ministryně, v současné době je jak na „evropské půdě“, tak v České republice připravováno nové finanční období, jehož součástí je i diskuse nad stupněm kofinancování ze strany národních států (tedy i České republiky). Bohužel v novém finančním období obdrží Česká republika z evropského rozpočtu na financování zemědělské politiky mnohem méně peněz, než tomu bylo v období předcházejícím, což celému resortu zcela jistě způsobí nemalé problémy.

Jak naše, tak i výpočty jiných nevládních organizací ukazují, že aby došlo k dorovnání finančních zdrojů plynoucích do zemědělství alespoň na stávající úroveň, bude zapotřebí zvýšit národní kofinancování na cca 70% evropských zdrojů. To je dle našeho názoru úroveň, kdy nebude docházet k dalším propadům a zmenšování rozměru zemědělství. Současně pak dojde alespoň k zachování konkurenceschopnosti českého zemědělství ve vztahu k ostatním zemím EU, zejména pak našim sousedům. Dle informací našich partnerských nevládních organizací se např. v Polsku připravují na cca 80% kofinancování z národních zdrojů a to zcela pomíjíme skutečnost, že konkrétně v Polsku zemědělci neplatí sociální pojištění, které je jim v plné míře hrazeno státem.

Vážená paní ministryně, dovolte, abych Vás nejen jménem zemědělců zastoupených v ČMSZP, ale i jménem celé zemědělské veřejnosti požádal o zajištění národního kofinancování na úrovni cca 70% evropských zdrojů, kdy tato míra kofinancování dává českému zemědělství perspektivu přežít a uspět v konkurenčním tlaku ostatních evropských zemí a nejen těch.

 

S pozdravem                                                 

 

                                                                                                           Ing. Pavel Vinohradník

                                                                                                               místopředseda ČMSZP

 

 

 

Na vědomí:

Vážený pan, Ing. Miroslav Toman, CSc., ministr zemědělství, Ministerstvo zemědělství ČR, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

Dopis ČMSZP ministryni financí ke kofinancování SZP 2023+

Přílohy