Zápis ze zasedání 12. MV PRV

V rámci jednání bychom chtěli upozornit na hlavní změny v nařízeních vlády pro plošná opatření PRV pro rok 2021


Změny v nařízeních vlády pro Agroenvironmentálně-klimatická opatření, Ekologické zemědělství, jejich navazující závazky a pro přechodně podporované oblasti v souvislosti s přechodným obdobím a přechodným nařízením pro roky2021-2022.

a) změna či zjednodušení podávání souhlasného stanoviska Orgánu ochrany
přírody prostřednictvím vložení do LPIS, kdy má ke stanovisku přístup SZIF i žadatel.

b) změna v oblasti údržby zatravněných ploch, která se týká možnosti vápnění zatravněných dílčích půdních bloků (dále jen DPB) vzhledem k udržení optimální hodnoty pH a tím plnění funkce založeného porostu. (pozn.: tam kde se má vyjadřovat OOPP tato povinnost zůstává). Dále uvedl technickou aktualizaci novely NV 262/2012 Sb., která nabyla účinnosti 1. 7. 2020.

c) Agroenvironmentálně-klimatická opatření : omezení vstupu do dvouletého závazku, ale zároveň umožnění vstupu do jednoletého závazku od 1. 1. 2021 – 31. 12. 2021.

d) možnost uzavření jednoletého závazku pro podopatření biopásy, který je možný od 1. 4. 2021 – 31. 3. 2022.

e)  nemožnost uzavřít jednoletý závazek v titulu nektarodárné biopásy, vzhledem
ke skutečnosti, že titul je plánovaný jako dvouletý nebo tříletý ve vazbě na plodiny spadající do tohoto titulu.

f)Dále uvedl změnu v úpravě vhodnosti pro vstup do jednoletého závazku, kdy
vstup je možný pro ty, kteří byli v závazku v roce 2019 a 2020. U integrované produkce se jedná o DPB, které mají ukončen standardní 5-ti letý závazek apod.

Posuzování DPB závisí na převažující části, tzn. min 50% s původně zařazeným DPB.

g) změny v počtu aplikací přípravků ochrany rostlin (dále jen POR) v IP révy vinné v jednoletém závazku a úpravu sankcí pro tuto oblast. Při překročení limitu o jednu aplikaci dojde ke snížení částky dotace o 50%, při vyšším překročení dojde k neposkytnutí dotace a vyřazení z jednoletého závazku.

f) změna v oblasti horské suchomilné louky hnojené v jednoletém závazku, a to snížení sazby dotace na 121 EUR/ha, kdy odpadá rok se zákazem hnojení.

g) nově stanovený odpočet za souběh s EZ na 72 EUR/ha.

h) společné změny pro ekologické zemědělství a navazující ekologické zemědělství,
zavedení povinnosti provedení zákresu a identifikace DPB, na kterých jsou pěstovány zlepšující netržní plodiny z důvodů možnosti provádění změn ze strany žadatelů.

Oproti jednání PS dne 23.10.2020 bylo po připomínkách vypuštěna změna u kmínu.

ch)  změny pro navazující EZ, a to omezení vstupu do dvouletého závazku od roku 2021, bude umožněn pouze vstup do jednoletého závazku na období 1. 1. 2021 – 31. 12. 2021, a to i pro zcela nové DPB i žadatelům do navazujícího závazku.


Preferenční kritéria pro operaci 6. 4. 2 Podpora agroturistiky
J. Tabery (MZe) Informoval o změnách v preferenčních kritériích u operace 6. 4. 2 Podpora agroturistiky.

Úpravy se týkaly zvýšení bodového hodnocení u podmínky, kdy se místo realizace nachází v problémových regionech definovaných v nařízení vlády ČR č. 344 z 15. května 2013 ke Strategii regionálního rozvoje ČR 2014-2020. Další úpravu představuje kritérium č. 14, které bylo nahrazeno kritériem, které zvýhodňuje žadatele zpracovávající vlastní produkci, a to ve výši alespoň 100 tis. Kč ročně za poslední dvě účetně uzavřená období. Toto vše se projednalo na pracovní skupině MV PRV dne 26. října 2020.

Více na webu ČMSZP zde

,


As nejobsáhlejší diskuze byla na bodem č. 10) Aktuální stav přípravy SZP 2020+, kterou naleznete na straně 14 – 18  – Konečný zápis ze zasedání 12. jednání MV PRV 


Vypořádání připomínek k zápisu MV PRV


Podkladové materiály k jednání, které byly zaslány/předloženy členům Monitorovacího výboru.

Přílohy

Přílohy