Zápis z jednání Pracovní skupiny MV PRV 2014-2020 k preferenčním kritériím pro operaci 6.4.2 Podpora agroturistiky (dále jen PS)

 

 

Místo: Skype videokonference

Datum konání: 26. 10. 2020

 

Přítomní:

MZe, Řídicí orgán PRV: Ing. Tabery, Ing. Dvořáková, Ing. Kubů, Mgr. Kubíková, Mgr. Marková,

MZe: Ing. Čech

SZIF: Ing. Adamcová, Ing. Anton, Ing. Gogoláková, Ing. Salačová, Mgr. Gregušová, Ing. Vacek, Ph.D.

Agrární komora ČR: Ing. Hlaváček, CSc., Ing. Doležal

MMR: Ing. Sigmundová

NS MAS: Ing. Mgr. Hartych

Společnost mladých agrárníků: Ing. Brož

Sdružení místních samospráv: Ing. Sršeň, Ph.D.

Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů: Ing. Winter, Ing. Menclová, R. Zemanová

Evropská komise: Ing. Povolný

Svaz měst a obcí ČR: Ing. Drahovzal

Host: T. Daňková

 

  • Cíl pracovního jednání

 

Projednat návrh preferenčních kritérií (dále jen PK) pro operaci 6.4.2 Podpora agroturistiky pro případné 13. kolo příjmu žádostí. Podklad s návrhem změn PK byl odeslán členům PS s pozvánkou na jednání dne 9. 10. 2020.

 

  • Výsledky jednání

 

Na začátku jednání ředitel odboru Řídicí orgán PRV přivítal členy PS a seznámil je s návrhem preferenčních kritérií pro předpokládané 13. kolo příjmu žádostí (podzim 2021). Ze strany MZe byla navržena změna znění preferenčního kritéria č. 14, v rámci kterého bude kromě živočišné produkce preferována také rostlinná produkce.

 

14. Žadatel zpracovává vlastní zemědělské produkty, a to k datu podání Žádosti o dotaci. Příjmy ze zpracování vlastní zemědělské produkce musí být alespoň ve výši 200 tis. Kč ročně, a to za poslední dvě účetně uzavřená období před podáním Žádosti o dotaci. Podnik žadatele je minimálně po dobu 2 let před podáním Žádosti o dotaci schválen a/nebo registrován podle ustanovení § 22, odst. (1) písm. a), resp. § 49, zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, jako potravinářský podnik. 5
  Kritérium se vztahuje pouze na výrobu potravin, či krmiv. Body budou uděleny na základě požadavku žadatele v rámci formuláře Žádosti o dotaci. Žadatel k Žádosti o dotaci předloží doklad Státní veterinární správy o tom, že podnik žadatele je schválen a/nebo registrován podle § 22, resp. 49, zákona č. 166/1999 Sb., (veterinární zákon), jako potravinářský podnik a/nebo “Informaci o evidenci nebo o provádění kontrol SZPI“, resp. v případě zpracování vinných hroznů oznámení provozovatele potravinářského podniku o zahájení výkonu předmětu činnosti Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (ÚKZÚZ) a účetní doklady prokazující příjmy ze zpracování vlastní zemědělské produkce alespoň ve výši 200 tis. Kč ročně za poslední dvě účetně uzavřená období. Při kontrole na místě bude kontrolováno, zda se jedná o zpracování dle níže uvedené definice. V případě výrobců krmiv se bude postupovat analogicky s výše uvedeným, ale údaje budou ověřeny v Registru krmiv vedeném ÚKZÚZ.

Zpracováním zemědělského produktu se rozumí změna povahy produktu, přičemž vstup i výstup je vždy produkt uvedený v Příloze I Smlouvy o fungování EU (produkt zemědělské prvovýroby se mění na zpracovaný zemědělský produkt nebo zpracovaný zemědělský produkt se mění na další/jiný zpracovaný zemědělský produkt). Za zpracování je tedy možné považovat např. i loupání, krájení nebo sušení produktu – zde už došlo ke změně povahy produktu, nikoliv však pouhé očištění a balení produktu. Za zpracování lze pro účely tohoto preferenčního kritéria považovat i pasterizaci. Pro účely tohoto kritéria se za zpracování vlastní produkce nepovažuje výroba sena, slámy, siláže, senáže, sušení zrnin. Za vlastní zemědělské produkty jsou považovány zemědělské produkty vyprodukované IČO, které je žadatelem. Zpracování musí provádět přímo žadatel, zpracování službou není přípustné. V případě, že žadatel za kritérium obdrží body, ale v rámci kontroly na místě bude zjištěno, že body získal neoprávněně, tak v případě, že by i bez bodů za toto kritérium byl projekt schválen, bude mu udělena sankce P.Hodnocení se provádí na základě údajů, které žadatel uvedl
do Žádosti o dotaci. Kontrola se provádí dle potvrzení Státní veterinární správy, které žadatel doloží k Žádosti o dotaci.

Kritérium musí být naplňováno od data podání Žádosti o dotaci minimálně po dobu vázanosti projektu na účel.

 

 

 

Následoval prostor pro připomínky a podněty členů PS k této operaci.

 

Výsledky jednání:

 

  • Pavel Povolný (EK) navrhl navýšení bodového ohodnocení v rámci preferenčního kritéria č. 5 „Místo/a realizace projektu se nachází v hospodářsky problémových regionech definovaných v příloze usnesení vlády ČR č. 344 ze dne 15. května 2013 ke Strategii regionálního rozvoje ČR 2014–2020“, a to na 2 body.

Závěr: Bodování PK bude upraveno.

 

  • Mgr. Hartych (NS MAS) navrhl zvážit preferenční kritérium č. 4 „Míra nezaměstnanosti v okrese, ve kterém je projekt realizován“, neboť jej považuje za současné situace spojené s onemocněním COVID-19 za kontraproduktivní, nevypovídající.

Závěr: ŘO PRV ještě provede zhodnocení tohoto PK. ŘO PRV dospělo k závěru, že se jedná o preferenční kritérium, které vychází ze statistických dat a posuzuje k datu podání žádosti o dotaci, která by se měla podávat až v roce 2021, kdy by již měly být dopady COVID 19 známější. PK bude ponecháno v původním znění. 

 

  • Hlaváček (Agrární komora ČR) navrhl v rámci nového znění preferenčního kritéria č. 14 úpravu minimální částky příjmů ze zpracování vlastní zemědělské produkce z 200 tis. Kč ročně na 100 tis. Kč ročně.

Závěr: PK bude změněno dle návrhu s tím, že bude upravena minimální částka příjmů ze zpracování vlastní zemědělské produkce z 200 tis. Kč ročně na 100 tis. Kč ročně.

 

  • Winter (Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů) navrhl zvážení úpravy u preferenčního kritéria č. 9 „Žadatel k datu podání Žádosti o dotaci podniká minimálně 3 roky v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů“ úpravu povinnosti zápisu v Evidenci zemědělského podnikatele, a to s ohledem na právní nástupnictví, kdy některé osoby, které dlouhodobě podnikají v zemědělství, nejsou schopny doložit historii zápisu v EZP.

Závěr: Znění PK a právní nástupnictví budou posouzeny při přípravě podmínek pro dotace v rámci Strategického plánu SZP pro období 2021 – 2027. Pro 13. kolo příjmu žádostí v PRV 2014 – 2020 zůstane PK v původním znění.

 

  • Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů po jednání ještě uplatnil emailem tyto připomínky:
  1. a) „Žadatel zpracovává vlastní zemědělské produkty, a to k datu podání Žádosti o dotaci. Příjmy ze zpracování vlastní zemědělské produkce musí být alespoň ve výši 200 tis. Kč ročně, a to minimálně za jedno z posledních dvou účetně uzavřených období před podáním Žádosti o dotaci.“

K tomu ŘO PRV uvádí, že hranice bude snížena na 100 000 Kč a bude ponecháno za poslední dvě zúčtovací období, protože se jedná o preferenční kritérium zvýhodňující zpracování vlastní zemědělské produkce, kdy není cílem preferovat subjekt, který před podáním žádosti o dotaci již neměl požadované příjmy z tohoto zpracování.

 

  1. b) Chceme zároveň upozornit, že při změně právní formy (např. z fyzické osoby na právnickou osobu), odštěpením společnosti, apod. mají nově vzniklé/nástupnické společnosti při zachování předmětu podnikání nemožnost započítat příjem ze zpracování vlastní zemědělské produkce u původního subjektu (i přes několikaletou zkušenost v oboru). Navrhujeme, aby se například mohl započítat příjem v určité výši, maximálně však 50% z původního subjektu.

K tomu ŘO PRV uvádí, že pokud žadatel vloží celý svůj podnik do nové společnosti, uznává se historie již nyní. Pokud jde o ostatní případy, připomínka bude zvážena pro další programové období.

 

 

  • Závěr jednání

 

Znění preferenčních kritérií včetně stanoviska pracovní skupiny MV uvedeného v zápise bude předloženo k projednání členům MV PRV.

 

Zapsala: Mgr. Natálie Marková, 3. 11. 2020