Ministři zemědělství diskutovali o legislativních návrzích pro Společnou zemědělskou politiku, Německo a Francie odmítly povinné zastropování přímých plateb

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / Reforma SZP – 22.07.2018

V Bruselu dne 16/07/2018 proběhla Rada ministrů zemědělství členských států EU, během které ministři diskutovali zejména o legislativních návrzích pro SZP po roce 2020. Komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan zdůraznil, že cílem Komise je zjednodušení politiky. Stran aktivního zemědělce Hogan uvedl, že konkrétní definice aktivních zemědělců nebude rozhodována na EU úrovni, ale na úrovni jednotlivých členských států.

Nová posílená podmíněnost – FI, CZ, DK, EE, LV, LT, LU, NL, RO a SE vyjádřily nesouhlas s návrhem EK stran nové posílené podmíněnosti, jejímž cílem by mělo být zajištění lepších výsledků v oblasti životního prostředí a klimatu. Podle těchto členských států navrhovaný systém představuje spíše přístup založený na dodržování předpisů než na dosahování výsledků, navíc jde proti závazkům komisaře Hogana stran posílení subsidiarity členských států tak, aby členské státy mohly lépe plnit environmentální a klimatické závazky. Zjednodušení – DK, EE, LV, LT, LU, NL, SE, ES, GR, a IT podpořily zjednodušení SZP. Obavy z nárůstu administrativní zátěže vyjádřilo EE a CY. Skutečný zemědělec – CZ a FI uvedly, že definování skutečného zemědělce by mělo zůstat v kompetenci členských států.

Zastropování – zástupci Lotyšska požádali Komisi o konkrétní socio-ekonomická zdůvodnění pro návrh na zavedení zastropování; ČR vyzvala k předložení konkrétních návrhů týkajících se odpočtu nákladů na zaměstnance. PL podpořilo myšlenku povinného zastropování, bude nicméně potřeba rozhodnout, jak budou distribuovány finanční zdroje získané zastropováním. RO odmítlo implementaci zastropování tak, jak bylo Komisí navrženo.

Společné prohlášení Německa a Francie – FR podpořila návrh na nový prováděcí mechanismus, který by mohl být pro zemědělský sektor EU přínosem. Společně s Německem přijala FR prohlášení, ve kterém zdůraznila význam II. pilíře SZP, posílení nástrojů řízení rizik a posílení ambicí v oblasti životního prostředí a klimatu. DE a FR ve společném dokumentu současně uvedly, že by implementace zastropování měla zůstat na dobrovolném rozhodnutí členských států, odmítly také snižování rozpočtu pro SZP. Společné prohlášení DE a FR podpořilo ES, PT, SI a RO.