Zprávy z OECD: měření uhlíkové stopy

Zemědělsko-potravinářské odvětví je odpovědné za jednu třetinu antropogenních emisí skleníkových plynů. Agri-food systémy proto při zmírňování klimatické změny nelze pominout. Přesto je často obtížné najít spolehlivé údaje o dopadech potravin na životní prostředí, jako je např. jejich uhlíková stopa.
Umožnění přechodu k produktům, dodavatelům a řešením (technologie, management) s nižší průměrnou uhlíkovou stopou je ambiciózní cíl. Odhady uhlíkové stopy vyžadují srovnatelnost zohledňující odlišné zeměpisné oblasti, výrobní systémy nebo výpočtové metodiky. Uhlíková stopa se může v rámci stejné kategorie produktů značně lišit a je ovlivněna volbou technik, postupů apod. Proto se hledá objektivní a spolehlivé měření uhlíkové intenzity produktů/podniků/odvětví na národní i mezinárodní úrovni. Nedávno zveřejněná analýza problematiky shrnuje základní prvky pro úspěch této transformace: formulovat společné standardy pro vykazování (rozsah a pojetí zahrnutých parametrů), vědecky podložené metody měření, umožnit využití primárních dat (výpočetní nástroje pro podniky) i sekundárních údajů (vybudované databáze), využít výpočty v jedné části vertikály jako vstupy v návazné části (komunikace údajů o uhlíkové stopě v celém dodavatelském řetězci), zajistit integritu a kvalitu dat/výpočtů, rozšířit standardizovanou metodiku výpočtu při zachování nízkých nákladů (dostupnost i pro malé podniky a rozvojové země) a nastavit způsob aktualizace.

Zpracoval: Oddělení zahraničně obchodní spolupráce MZe, 10. dubna 2025
Kontakt: radek.stransky@mze.gov.cz