Inside Ukraine Newsletter | Srpen 2024

Válka

Příjezd F16

Prezident Zelenskij potvrdil přílet stíhaček na Ukrajinu v neděli 4. srpna (Den ozbrojených sil ). Dosud není známo, kolik letadel je na Ukrajině. Belgie, Nizozemsko, Dánsko a Norsko se zavázaly poskytnout Ukrajině nejméně 60. Ukrajina v minulých dnech potopila ruskou ponorku a vyřadila ruská letadla.

Finance

Veřejné finance

Ukrajinská poradní skupina pro veřejné finance pokračuje v práci na vydání dluhu ukrajinskými obcemi, aby pomohla zaplatit rekonstrukci a infrastrukturu. Diskuse zahrnují možné prodeje dluhu na západě, jejich struktury a vytvoření dluhopisové banky pro lepší možnosti financování.

Podpora EU

Evropská unie schválila tento měsíc vyplacení první tranše (4,2 miliardy eur) Ukrajině ve výši zhruba 50 miliard eur na podporu ukrajinské ekonomiky a udržení její vlády v chodu.

Nejnovější

Prodej pozemků na Ukrajině

Prodej pozemků na Ukrajině v posledních měsících prudce vzrostl. Kvalitní zemědělská půda zabírá přibližně 1 036 USD/akr nebo 420 USD/ hektar. Zemědělská půda se nakonec může dočkat zahraničních kupců . Ukrajina má důkazy o zvýšeném zájmu o produkci miscanthus kvůli uhlíkovým kreditům.

Pozemky zónované pro komerční využití také zaznamenaly větší zájem ze strany západních kupujících. Mezi dostupné pozemky patří velký business park západně od Lvova a jen asi 30 kilometrů od polských hranic. Kontakt: henry.s@wtckyiv.com (Henry Shterenberg)

Stavební povolení a zahraniční dodavatelé

Ukrajinský kabinet ministrů na zasedání 6. srpna 2024 změnil pravidla pro výstavbu. Nyní budou zahraniční společnosti moci žádat a získávat stavební povolení pro tunely, mosty, ropné a plynárenské stavby, nemocnice, vodní a tepelné elektrárny a obytné budovy vyšší než 100 metrů. To je vítaný vývoj pro zahraniční koncerny a ukrajinskou přestavbu staré infrastruktury a válkou poškozené nabídky bydlení.

Ložiska nerostů

Ukrajina má odhadem 26 bilionů dolarů v nalezištích nerostných surovin. Rusko obsadilo ukrajinské území s nerostným bohatstvím v hodnotě 12 bilionů dolarů. Navzdory všem ruským dezinformacím by to mělo být silným ukazatelem skutečné motivace Ruska.

Near-Shore Ukraine a pojištění politických rizik

Ukrajina je po Polsku na druhém místě ve střední a východní Evropě s přibližně 350 000 IT specialisty. Díky kvalitnímu ukrajinskému vzdělání STEM a znalostem angličtiny je Ukrajina oblíbeným místem pro hledání talentů, protože západní společnosti nadále zaměstnávají Ukrajince. Trendem je nejen IT, ale i obrana a další výroba – firmy spolupracující s ukrajinskými subjekty nebo přímo zakládají výrobu na Ukrajině. Hledejte ukrajinské dodavatele obranného průmyslu, aby zvýšili svou výrobní kapacitu a spolupracovali se západními společnostmi. S ohledem na to americká International Development Corporation nedávno oznámila více než 350 milionů dolarů v pojištění politických/válečných rizik . Konkrétně je zahrnuto 152 milionů dolarů na výrobu.

Ukrajinský klub starostů obchodu Nizozemská mise. Kredit: Florian Andrews

Obchodní mise

Obchodní mise Klubu starostů Ukrajiny 21.–26. září 2024 se bude konat v Organizaci amerických států ve Washingtonu DC Máte zájem se zúčastnit? Kontakt: yuliya.ch@mayorsclub.org (výkonná ředitelka Klubu starostů Ukrajiny) Yulia Chufistova.

Místa

      Mapa- Lvov, Ukrajina Uznání: Ministerstvo obrany USA

Lvov

Západoukrajinský Lvov leží asi 70 kilometrů od polských hranic. Je to hlavní turistická destinace se svou půvabnou architekturou a historickou atmosférou. Město má asi 720 000 obyvatel a rostlo ještě před ruskou eskalací jejich dobyvačné války v roce 2022. Lvov se zdá být v nadcházejících letech centrem rozvoje kvůli velkému počtu obyvatel, blízkosti Polska a budoucnosti jako města. turistická destinace.

Zdroj: Inside Ukraine Newsletter |