EURACTIV: ZEMĚDĚLSKO-POTRAVINOVÁ POLITIKA EU – NAVIGACE V PŘÍŠTÍM MANDÁTU

NA ZÁZNAM SE PODÍVEJTE ZDE

Volby do Evropského parlamentu se rychle blíží a agropotravinářské politiky se dostaly do centra pozornosti po vlně protestů a demonstrací v celé EU v posledních měsících. Jednou ze společných obav, které vyjadřují zemědělci z celého bloku, je míra byrokracie v rámci Společné zemědělské politiky EU (SZP).

Současná SZP, která se vztahuje na roky 2023 až 2027, zaznamenala výrazný tlak na ekologičtější politiky se silným zaměřením na požadavky v oblasti životního prostředí, konkrétně na zvýšenou environmentální podmíněnost. Po protestech však Evropská komise předložila návrhy, jak apelovat na zemědělce, přičemž mnohé z těchto návrhů se zaměřují na otázky životního prostředí.

„Dobré zemědělské a environmentální podmínky“ (GAEC) byly zmírněny, aby se snížila administrativní zátěž zemědělců a poskytla členským státům větší flexibilitu při provádění politiky. Kromě toho byly některé politiky z programu tohoto mandátu zrušeny, například nařízení o pesticidech (SUR).

Nalezení rovnováhy mezi potřebami zemědělců a udržitelností zůstává významnou výzvou, která pravděpodobně určí příští mandát Komise.

Vzhledem k tomu, že různé politické strany zveřejňují své volební programy, zahrnují akční plány zemědělsko-potravinářské politiky na příští roky.

Připojte se k této virtuální konferenci Euractiv a prodiskutujte novou legislativní agendu pro roky 2024 až 2029 a jaké změny se předpokládají pro zemědělsko-potravinářský sektor.

Otázky, které je třeba projednat, zahrnují:

– Jaké návrhy byly dosud předloženy, upraveny nebo staženy?
– Jaké budou priority pro zemědělsko-potravinářské odvětví v novém mandátu Komise, zejména pro SZP?
– Jak ovlivní výsledek voleb budoucí zemědělsko-potravinářské politiky?
– Jak tvůrci politik naleznou rovnováhu mezi udržitelností a potřebami zemědělců?

Vyjádřené názory a názory jsou však pouze názory autora (autorů) a nemusí nutně odrážet názory a názory Evropské unie. Evropská unie ani orgán poskytující podporu za ně nemohou nést odpovědnost.