ER- směrnice o náležité péči o udržitelnosti podniků

Rada dnes formálně přijala směrnici o náležité péči o udržitelnosti podniků. Toto je poslední krok v procesu rozhodování.

Dnes přijatá směrnice zavádí povinnosti pro velké společnosti ohledně nepříznivých dopadů jejich činnosti na lidská práva a ochranu životního prostředí. Stanoví rovněž závazky spojené s těmito závazky. Pravidla se týkají nejen provozu společností, ale také činností jejich dceřiných společností a jejich obchodních partnerů v rámci řetězce činností společností.

Velké společnosti musí převzít odpovědnost za přechod k zelenější ekonomice a větší sociální spravedlnosti. Směrnice Corporate Sustainability Due Diligence nám dá možnost sankcionovat ty aktéry, kteří poruší své povinnosti. Je to konkrétní a významný krok k lepšímu životu pro všechny.

Pierre-Yves Dermagne, belgický místopředseda vlády a ministr hospodářství a zaměstnanosti

Rozsah, činnosti a občanskoprávní odpovědnost

Směrnice se dotkne společností s více než 1 000 zaměstnanci s obratem vyšším než 450 milionů EUR a jejich činností od výroby zboží nebo poskytování služeb až po následnou distribuci, přepravu nebo skladování produktů. Společnosti, kterých se týká dnes přijatá legislativa, budou muset přijmout a zavést systém založený na rizicích, aby mohly monitorovat, předcházet nebo napravovat škody na lidských právech nebo životním prostředí uvedené ve směrnici.

Směrnice vyžaduje, aby společnosti zajistily dodržování lidských práv a závazků v oblasti životního prostředí v celém řetězci jejich činností. Pokud bude zjištěno porušení těchto povinností, budou muset společnosti přijmout příslušná opatření, aby zabránily, zmírnily, ukončily nebo minimalizovaly nepříznivé dopady vznikající na jejich vlastní operace, operace jejich dceřiných společností a jejich obchodních partnerů v jejich řetězci. aktivit. Společnosti mohou nést odpovědnost za způsobené škody a budou muset poskytnout plnou náhradu.

Společnosti, kterých se směrnice dotkne, budou také muset přijmout a uvést v platnost plán změny klimatu v souladu s Pařížskou dohodou o změně klimatu.

Další kroky

Poté, co Rada dnes schválila postoj Evropského parlamentu, byl legislativní akt přijat.

Po podpisu předsedou Evropského parlamentu a předsedou Rady bude směrnice zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a vstoupí v platnost dvacátým dnem po vyhlášení.

Členské státy budou mít dva roky na to, aby zavedly předpisy a správní postupy, aby vyhověly tomuto právnímu textu.

Směrnice bude platit v závislosti na velikosti společností po této časové ose:

  • 3 roky od vstupu směrnice v platnost pro společnosti s více než 5 000 zaměstnanci a obratem 1 500 milionů EUR
  • 4 roky od vstupu v platnost pro společnosti s více než 3 000 zaměstnanci a obratem 900 milionů EUR
  • 5 let od vstupu směrnice v platnost pro společnosti s více než 1 000 zaměstnanci a obratem 450 milionů EUR

Pozadí

Dne 23. února 2022 předložila Komise Evropskému parlamentu a Radě návrh směrnice o hloubkové kontrole udržitelnosti podniků. Rada přijala svůj obecný přístup dne 1. prosince 2022. Rada a Parlament dosáhly prozatímní dohody dne 14. prosince 2023.