EURACTIV: Může jíst Evropa zdravěji? EU prosazuje nutriskóre, nejspíš ale zavede i výjimky

Češi patří k nejtlustším národům v Evropě, obezitou trpí podle Českého statistického úřadu až pětina z nich. Klíčem k lepší fyzické kondici je nejen pohyb, ale také správné stravovací návyky. S výběrem zdravých potravin by již brzy mohlo pomoci takzvané nutriční skóre, jeho zavedení se setkává s nadšením výživových poradců i odporem potravinářů.

Dle nutričních hodnot už potraviny známkují například v Itálii, Belgii či Francii, nově by se mohl systém rozšířit na celou Evropu, a usnadnit tak pomocí barevných štítků spotřebitelům rozhodování při nakupování. Zatímco zelená barva, případně písmeno A, by označovala nutričně nejkvalitnější potraviny, červená barva s písmenem E by varovaly před méně vhodným zbožím.

„Zdraví Čechů ovlivňuje jídlo víc než alkohol a cigarety. Byli bychom zdravější, kdybychom jedli lépe. Štítky nutričního značení, které by nám všem pomohly se zorientovat, jsou cestou, jak toho jednoduše dosáhnout,“ komentoval systém nutričních štítků Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Evropská komise navrhne jednotný evropský systém značení do konce roku 2022.

Niva dostala E, kuřecí řízek nejlepší A

„Smyslem není oddělit dobré potraviny od špatných potravin, ale spíše rozlišit zdravější potraviny od méně zdravých v 5 stupních, v jednotlivých skupinách potravin. Pomáhá výrobcům potravin přeformulovat své výrobky tak, aby se mohli přesunout do ‚vyšší třídy zdravosti‘ a spotřebitelům umožňuje přemýšlet o jejich zdraví při výběru potravin,“ uvedl expert na výživu a potraviny Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ)

Státní zdravotní ústav již provedl několik hodnocení, ve kterých využil algoritmus pro výpočet nutričního skóre. Například sýr niva si z něj odnesl nejhorší hodnocení E, zatímco jemný tvaroh nejlepší A. Špatnou známku získalo také máslo, které v závislosti na výrobci získalo buď D, případně E. Studie SZÚ testovala i hotovky prodávané v supermarketech. Překvapivého hodnocení stupnice A dosáhl třeba smažený kuřecí řízek s bramborovou kaší nebo vepřové výpečky se špenátem.

Za studií stojí právě Ruprich, jeden z 269 evropských vědců, kteří podepsali výzvu k zavedení celoevropského nutričního skóre. Ve svém dopise varují mimo jiné před nátlakem silné lobby, která proti systému brojí.

 

VÍCE SE DOZVÍTE ZDE