Chovatelé dojných krav a prasnic dostanou navíc 604 milionů korun

Vláda 14. prosince 2015 schválila návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky na poskytnutí mimořádné podpory pro zemědělce, kteří podnikají v živočišné výrobě. Dostanou 604 milionů korun, z poloviny hrazených z rozpočtu EU a z poloviny z finančních rezerv Ministerstva zemědělství. Podpora je určená chovatelům dojných krav a prasnic. Je to kompenzace za ztráty způsobené celoevropskou krizí v mléčném sektoru a nízkými výkupními cenami vepřového masa.

„Mléčná krize zasáhla celou Evropu. V rámci možností se snažíme dělat vše, co pomůže našim zemědělcům a chovatelům. Evropská komise připravila mimořádné opatření pro chovatele dojnic a prasnic ve výši přibližně 420 milionů eur. Česká republika dostane v přepočtu více než 300 milionů korun, z našeho rozpočtu přidáme stejnou částku, takže mezi chovatele rozdělíme asi 604 milionů korun,“ uvedl Marian Jurečka.

 

Podle předběžných odhadů a při maximálním využití a zájmu o podporu budou orientační sazby 1 676 korun na prasnici, základní sazba 1 172 korun na dojnici a zvýhodněná sazba pro menší chovy 1 407 korun. Požádat o podporu může chovatel alespoň tří krav na mléko anebo nejméně tří prasnic.

Nízké výkupní ceny mléka a vepřového masa vyvolalo především zrušení mléčných kvót a ruské embargo na dovoz těchto komodit. Negativně situaci ovlivnila i nadměrná nabídka na světovém trhu. Právě proto Evropská komise rozhodla o poskytnutí kompenzací nejvíce postiženým odvětvím. U českých chovatelů krav na mléko dosáhly ztráty na tržbách v první polovině roku 2015 přibližně 1, 5 miliardy korun, chovatelé prasnic přišli o 1,3 miliardy.

Peníze bude vyplácet platební agentura Ministerstva, Státní zemědělský intervenční fond. Podporu dostanou zemědělci nejpozději do 30. června 2016, předpokládá se však vyplacení rychlejší, nejpozději do 30. dubna 2016.

 

zdroj: www.szif.cz