Aktuality nejen z EU – farmáři v nizozemsku blokují dálnice, Hogan uspěl před parlamentem atd.

Únik odhaluje, že Rada má slabší environmentální ambice v reformě SZP:

Uniklý návrh postoje členských států k návrhům reformy SZP Evropské komise odhaluje oslabenou ambici ochrany životního prostředí. Rozpočtová nejistota přidává k plnění zeleným pobídek větší nejistotu

 
Nizozemští zemědělci blokují dálnice s traktory v protestech proti emisím: Zemědělci v Nizozemsku zareagovali na tvrzení, že počet hospodářských zvířat v zemi by se měl snížit na polovinu. Demonstrace sektoru v Haagu, politickém hlavním městě země, způsobila v zemi obrovské dopravní zácpy.

 

Ukrajina liberalizuje trh zemědělské půdy od příštího roku:

Podle ukrajinského kabinetu ministrů by mělo být v říjnu 2020 odstraněno moratorium na nákup zemědělské půdy na Ukrajině. Zákaz prodeje zemědělské půdy existuje od roku 2001.

 

Přepracujte výrobu potravin v EU na ochranu našich půd, říká EEA: Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) zjistila, že EU zaostává v udržování zdravé půdy, a uvedla, že změna způsobu, jakým pěstujeme naše potraviny, je klíčová, aby se zabránilo zhoršování situace. Signály EEA 2019 „Země a půda v Evropě“ vysvětlují klíčové tlaky – jako je rozrůstání měst, kontaminace, intenzivní využívání zemědělské půdy, fragmentace krajiny – dopad na evropskou půdu a půdu.

Země EU budou měřit potravinový odpad v každé fázi potravinového řetězce: Členské státy EU musí měřit potravinový odpad pomocí společné metodiky v každé fázi potravinového řetězce, aby dosáhly cíle snížení produkce potravinového odpadu do roku 2030 v Evropě na polovinu. Akt v přenesené pravomoci, kterým se stanoví metoda měření potravinového odpadu EU, která má pomoci EU dosáhnout cíle 2030 spočívajícího v snížení potravinového odpadu na polovinu zveřejněného v Úředním věstníku.

EU se snaží dosáhnout dohody o cíli neutrality v polovině století:

Ministři životního prostředí se pravděpodobně nedohodnou na dosažení cíle EU v oblasti klimatu do roku 2030. Deset zemí zablokovalo pokusy ostatních o přímý závazek ke zvýšení tam či tady. Počet zemí, které se staví proti cíli čisté nulové hodnoty do roku 2050, však klesl na tři: Česká republika, Maďarsko a Polsko.

 

Janusz WOJCIECHOWSKI bude čelit druhému kolu otázek

Parlament zatím  nepřesvědčil. Europoslance z ComAGRI nepřesvědčil řadou nejasných odpovědí na témata -investice do půdy, glyfosát a jeho vlastní finanční záležitosti.  „Pokud jde o reformu SZP, která je na stole, není si jistý, zda pokračovat nebo ne. Řekl, že to chce změnit, ale neřekl, co chce změnit. Řekl, že chce pro zemědělství dlouhodobou perspektivu, ale nechápali jsme, co vlastně tato perspektiva je, “komentoval poslanec Dorfmann.

Zato  Hogan byl schválen Evropským parlamentem jako komisař pro obchod poté, co slíbil přísnější postoj vůči Číně, aby zajistil zejména ochranu evropských hodnot a zásad ochrany životního prostředí.