Odvetná evropská cla na dovozy z USA – informace pro dovozce

Dne 6. června 2018 v reakci na americká dovozní cla na evropskou ocel a hliník podpořila EK rozhodnutí uvalit dodatečná cla na dovoz vybraných produktů z USA, a to ve dvou fázích – k 20. červnu 2018 a k 20. březnu 2021. DG Trade odhaduje dokončení všech nezbytných procedur do konce června 2018 tak, aby odvetná cla pro první skupinu zboží mohla začít platit od 1. července 2018.

Na seznamu produktů (http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2018/may/tradoc_156909.pdf) pro uplatnění odvetných cel EU jsou i některé zemědělské produkty – např. kukuřice, cukrová kukuřice, některé druhy fazolí a rýže, pomerančový a brusinkový džus, arašídové máslo, Bourbon whisky nebo tabákové produkty.

Postup EU je v souladu s pravidly WTO a odpovídá hodnotě evropských exportů (6,4 mld. EUR) postižených americkými cly. Evropská odvetná cla se bezprostředně budou týkat dovozů za 2,8 mld. EUR a pokud nedojde ke změně situace, tak po 3 letech (druhá fáze) by měla evropská cla postihnout další dovozy v hodnotě 3,6 mld. EUR.

Současně od 1. června 2018 řeší EU tento případ ve WTO a bylo též zahájeno šetření ohledně případných ochranných opatření, která by měla zabránit narušení evropského trhu v důsledku odklonu evropské oceli z amerického trhu.

V případě zájmu o bližší informace je možné kontaktovat Ing. Karolínu Bartošovou, zástupkyni ředitele odboru zahraničně obchodní spolupráce Ministerstva zemědělství (karolina.bartosova@mze.cz).