Informace nejen z EU

Francouzský parlament schválil nový návrh zákona o zemědělství „z pole na vydličku“: Návrh zákona, který schválil francouzský parlament, Národní shromáždění, jehož cílem je zlepšit postavení zemědělců regulováním minimálních. Cílem legislativy je zlepšit příjmy zemědělců, podpořit bioprodukci i lokální producenty s tím i zlepšit dobré životní podmínky zvířat.

 

Belgičtí zemědělci odsoudili omezené veřejné odškodnění za ztráty v důsledku sucha: Zemědělci z belgického regionu Valonsko kritizovali svou regionální vládu za to, že přidělila 15 milionů EUR na odškodnění producentů za dopady letního sucha, přičemž uvedla, že částka pokrývá pouze 4,2% skutečných ztrát .

 

60 000 zemědělských podniků je v Itálii provozováno mladými lidmi: Itálie je země s nejvyšším počtem mladých zemědělců zapojených do agropotravinového dodavatelského řetězce.

 

Agrární průmysl Zimbabwe je připraven k expanzi poté, co se Izrael zavázal k podpoře vybudování technické infrastruktury/kapacit v zemi.

Izraelský velvyslanec v Zimbabwe pan Gershon Kedar, uvedl, že program zahrnuje jak vládní, tak soukromý sektor. Potravinová bezpečnost je hlavním tématem pro rozvojové země. Hlavním důvodem je rostoucí počet obyvatel a také konkurenceschopnost. Situace vyžaduje přijetí inteligentních řešení/smart solutions pro lepší zemědělství. Izrael je jednou ze zemí, která dokázala přeměnit svou poušť a především dokázala sdílet své technologie s ostatními zeměmi.

„Izrael je pyšná na řešení kapkového a mikro zavlažování, která se rychle rozšířila po celém světě. V Zimbabwe již pracujeme se soukromým sektorem v řadě různých oblastí a snažíme se podporovat a zvyšovat technickou spolupráci a budování kapacit. „řekl velvyslanec Kedar.

Zimbabwe má velký potenciál v rozvoji zemědělství a spolupráce mezi Zimbabwe a Izraelem tammnější tisk popisuje jako snahu využít potenciálu země a  přeměnit ji na „bread basket“ jižní Afriky.