EVROPSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ – VYBRANÉ AKTUALITY – II.

 

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   Německá ministryně životního prostředí žádá zásadní změny v systému financování SZP, rozdíl by pocítily zejména velké zemědělské podniky.

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   Evropská Komise zahájí veřejnou konzultaci 2. února a uspořádá konferenci v červenci 2017.

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP / BREXIT   Podle nové studie Výboru Evropského Parlamentu pro zemědělství a rozvoj venkova může vést rozhodnutí Velké Británie opustit Evropskou unii k významnému snížení rozpočtu SZP, i ke změnám tržních pravidel.

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   Francie a Německo budou usilovat o posílení nástrojů k řízení rizik v rámci budoucí SZP po roce 2020.

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   Organizace malých zemědělců budou usilovat o omezení zemědělské produkce EU.

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   Ekologičtí zemědělci budou usilovat o jednopilířovou strukturu budoucí SZP s rozpočtem zaměřeným na podporu ekologické produkce.

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA   Lednové zasedání Rady ministrů se bude věnovat programu maltského předsednictví, otázkám mezinárodního obchodu či mléčného balíčku.

TRH & KOMODITY / OBCHOD   Americký trh se pozvolna znovu otevírá importu hovězího masa z EU. Po Litvě, Irsku a Nizozemí schválily USA také import hovězího masa z Francie.

TRH & KOMODITY / OBCHOD   Zemědělsko-potravinářský export v listopadu 2016 opět vzrostl. Nárůst byl způsoben zvyšující se poptávkou z USA a Číny, i nárůstem exportu vepřového masa.

TRH & KOMODITY / OBCHOD   Světové ceny potravinářských komodit klesají již pátým rokem po sobě. Ekonomická nejistota a pohyb směnných kurzů může v roce 2017 zasáhnout trh s komoditami ještě výrazněji.

TRH & KOMODITY   Evropská Komise neschválila žádnou nabídku na prodej SOM v rámci třetí vlny intervenčního prodeje

ROSTLINNÁ VÝROBA / GMO   Výbor EK bude hlasovat o schválení tří druhů GM kukuřice dne 27. ledna 2017. Koncem minulého týdne EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) zveřejnil pozitivní stanovisko ke geneticky modifikované odrůdě kukuřice „DuPont Pioneer 1507“.

 

ZPRÁVY V PLNÉM ZNĚNÍ: 

 

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   (20/01/2017)   Německá ministryně životního prostředí cílí na velké zemědělské podniky v EU

 

Německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricks vyzývá k zásadním změnám v rámci budoucí SZP. Hendricks zveřejnila předběžné výsledky studie o lepším propojení finančních nákladů v zemědělství s environmentálními prioritami. Celá studie bude zveřejněna v březnu 2017. Z předběžných výsledků vyplývá, že většina peněz poskytovaná v rámci současné SZP skončí u velkých zemědělců, popřípadě nepřímo u vlastníků půdy, kteří se zemědělství nevěnují vůbec. Podle Hendricksové je třeba tento absurdní systém změnit, a ukončit tak dobu, ve které má zemědělství převahu nad environmentálními zájmy. Ministryně požaduje, aby Německo přesunulo část financí určených pro pilíř I do pilíře II, popřípadě do obálky určené k financování regionálního rozvoje. Podle Hendricksové německé regiony tento krok podpoří i přesto, že bude mít citelné dopady na zemědělství.

 

 

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   (20/01/2017)   Evropská Komise zahájí veřejnou konzultaci 2. února a uspořádá konferenci v červenci 2017

 

Evropská Komise dokončuje dotazník pro veřejnou konzultaci k SZP po roce 2020. Veřejná konzultace by měla být spuštěna 2. února 2017, bude otevřena po dobu 12ti týdnů (do konce dubna 2017). Po ukončení veřejné konzultace proběhne na začátku července 2017 konference DG AGRI. Evropská Komise zveřejní Sdělení o modernizaci a zjednodušení SZP na podzim 2017 (předběžně v listopadu). Návrhy pro Víceletý finanční rámec by měla EK předložit do konce roku 2017, legislativní návrhy budoucí SZP by následně měla předložit začátkem roku 2018. Dne 9. února se komisař pro zemědělství a rozvoj venkova zúčastní jednání Copa a Cogeca, během kterého nastíní plány EK stran budoucí SZP.

 

 

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP / BREXIT   (20/01/2017)   Studie: Brexit může způsobit snížení rozpočtu SZP i změny tržních pravidel

 

Podle nové studie Výboru Evropského Parlamentu pro zemědělství a rozvoj venkova, může vést rozhodnutí Velké Británie opustit Evropskou Unii k významnému snížení rozpočtu SZP, i ke změnám tržních pravidel například v rámci intervenčních cen či obchodních dohod. Studie doporučuje, aby veškeré mechanismy SZP pokračovaly tak, jak jsou nyní nastaveny, a to i po Brexitu. Rozpočet SZP ale bude záležet na ochotě Evropské Unie kompenzovat ztrátu Velké Británie, a snaze udržet současný podíl 39 % z celkového rozpočtu EU pro SZP. Podle studie by mohlo dojít k přezkoumání systému cen veřejné intervence, ohrožení obchodu z důvodu nárůstu cel i dalších mimocelních překážek. Neschopnost uzavřít dohodu o obchodu mezi EU27 a UK by mohla vést k průměrné výši cel zemědělské produkce EU ve výši 14,4 %.

 

 

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   (20/01/2017)   Francie a Německo budou usilovat o posílení nástrojů k řízení rizik v rámci budoucí SZP po roce 2020

 

Zemědělské organizace z Francie (FNSEA) a Německa (DBV) vydaly společné prohlášení stran budoucí podoby SZP po roce 2020. Francie i Německo zdůraznily význam dostatečného rozpočtu pro SZP, a to zejména v rámci prvního pilíře. Budoucí SZP by podle nich měla lépe reagovat na krize v sektoru zemědělství, což zahrnuje i posílení nástrojů určených k řízení rizik. Nové nástroje řízení rizik by měly pomoci zemědělcům při vypořádání se nejen s narůstající volatilitou trhů, ale i s klimatickými a sanitárními hrozbami. FNSEA a DBV dále zdůraznily důležitou roli podpor příjmů zemědělců jako pomoci při fluktuaci cen i problémů s cash-flow.

 

 

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   (20/01/2017)   Organizace malých zemědělců budou usilovat o omezení zemědělské produkce EU

 

Podle organizace European Coordination via Campesina (ECVC), zastupující malé evropské zemědělce, by se měla budoucí SZP zaměřit na podporu potravinové soběstačnosti v členských státech EU, znovuzavedení kvót upravujících produkci potravin, podporu vzájemných pojišťoven, a podporu silného regionálního a lokálního trhu. Podle ECVC vedla současná podoba SZP k zániku mnoha malých farem, narušení biodiverzity, a nespravedlivé distribuci podpory mezi zemědělci. Budoucí SZP by měla zavádět nástroje k regulaci produkce, finanční podpora by také měla být zaměřena na inovace určené pro pomoc malým a rodinným zemědělským podnikům. ECVC dále požaduje přezkum všech dohod o volném obchodu.

 

 

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / REFORMA SZP   (20/01/2017)   Ekologičtí zemědělci budou usilovat o jednopilířovou strukturu budoucí SZP

 

Evropská organizace ekologického zemědělství (IFOAM) odeslala žádost komisaři pro zemědělství a rozvoj venkova Philu Hoganovi, ve které definuje vlastní návrhy na reformu budoucí SZP. Podle IFOAM nepomáhá současná podoba SZP při plnění cílů v oblasti omezování plýtvání potravin, předcházení negativních dopadů na životní prostředí, a klimatických změn. IFOAM navrhuje jednopilířovou strukturu SZP s jediným rozpočtem zaměřeným na podporu ekologické produkce; zavedení opatření umožňujících například poradenství, podporu rozvoje dodavatelského řetězce, investice do infrastruktury, inovace, a platby za ekologické zemědělství; a nastavení plateb za veřejné statky tak, aby motivovaly zemědělce k ekologicky šetrnějšímu přístupu. Nástroje řízení rizik, jako např. pojištění, podle IFOAM neposkytnou pomoc těm, kteří ji budou opravdu potřebovat.

 

 

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA   (20/01/2017)   Program lednového zasedání Rady ministrů

 

První zasedání Rady ministrů pro zemědělství a rybářství za maltského předsednictví proběhne dne 23. ledna 2017. Ministři se budou věnovat studii dopadů dohod o volném obchodu EU se třetími zeměmi na zemědělský sektor. Dále bude Evropská Komise prezentovat zprávu o fungování mléčného balíčku a o aktuální situaci na zemědělských trzích. V rámci bodu Různé představí SK závěry ze 40. konference ředitelů platebních agentur z října 2016, Rada bude dále řešit problematiku chráněného značení původu vín (na žádost SI), dohodu o volném obchodu EU a Nového Zélandu (na žádost PL), a situaci okolo výskytu ptačí chřipky (na žádost NL).

 

 

TRH & KOMODITY / OBCHOD   (20/01/2017)   Americký trh se pozvolna znovu otevírá importu hovězího masa z EU

 

Minulý týden potvrdily USA znovuotevření svého trhu pro import hovězího masa z Francie, která se tak stala čtvrtou zemí EU (po Irsku, Litvě a Nizozemí) s přístupem na lukrativní americký trh. Americký trh byl pro import hovězího masa z EU uzavřen od roku 1998 z důvodu obav z onemocnění BSE. Podle komisařů pro zemědělství, zdraví, a obchod se jedná o pozitivní znamení potvrzující, že evropské snahy o vymýcení BSE jsou úspěšné. Evropská Komise se zavázala pokračovat ve své snaze k zajištění přístupu na americký trh všem členským zemím EU v blízké budoucnosti. Velká Británie, Německo a Belgie jsou aktuálně v pokročilých fázích schvalovacího procesu vedeného americkým ministerstvem zemědělství (USDA).

 

 

TRH & KOMODITY / OBCHOD   (20/01/2017)   Zemědělsko-potravinářský export v listopadu 2016 opět vzrostl

 

Podle dat zveřejněných Evropskou Komisí dosáhl v listopadu 2016 evropský zemědělsko-potravinářský export hodnoty 11,7 miliardy €, což činí nárůst o 813 milionu € ve srovnání s listopadem 2015. Nárůst byl způsoben zejména zvyšující se poptávkou z USA (meziročně + 8 %), Číny (meziročně + 11 %), Japonska a Jižní Koreje, naopak u tradičních odběratelů evropského zboží, např. Saudské Arábie, Alžíru, Nigérie a Egypta, byl zaznamenán pokles exportu. Největší nárůstek exportu byl zaznamenán pro vepřové maso – od prosince 2015 do listopadu 2016 vzrostl export vepřového masa ve srovnání s prosincem 2014 – listopadem 2015 o 1,3 miliardy €, tedy o 34 %. Podle Evropské Komise měla EU v období od prosince 2015 do listopadu 2016 přebytek obchodní bilance zemědělsko-potravinářských komodit ve výši 19 miliard €.

Více informací zde.

 

 

TRH & KOMODITY / OBCHOD   (20/01/2017)   Ceny potravinářských komodit klesají již pátým rokem po sobě

 

Světové ceny velkých potravinářských komodit klesají již pátým rokem po sobě. Ceny obilovin klesly o 9,6 % od roku 2015, což je pokles o 39 % ze svého maxima v roce 2011. Naopak vzrostly ceny cukru (o 34,2 %) a rostlinných olejů (o 11,4 %). Dle Organizace pro výživu a zemědělství FAO ekonomická nejistota a pohyby směnných kurzů zvyšují pravděpodobnost, že v roce 2017 budou trhy s komoditami zasaženy ještě výrazněji. Index cen obilovin FAO zůstává do značné míry stabilní od září 2016, index cen cukru ale v prosinci 2016 klesl o 8,6 % oproti listopadu 2016 v důsledku pokračujícího oslabování brazilské měny vůči dolaru. Index ceny mléka vzrostl od listopadu o 3,3 %, a to především v důsledku vyšších cen másla, sýrů a SPM, stejně jako mírného vzestupu ceny mléka v EU a Oceánii.

 

 

TRH & KOMODITY   (20/01/2017)   Evropská Komise neschválila žádnou nabídku na prodej SOM v rámci třetí vlny intervenčního prodeje

 

Evropská Komise opět neschválila žádnou nabídku na prodej SOM. V rámci třetí vlny intervenčního prodeje obdržela Komise žádosti na prodej celkem 7490 tun SOM, nabízené ceny se pohybovaly od 155 € do 190 € za 100 kg. Aktuální cena SOM na trhu ale činí 211 € / 100 kg. Čtvrtý tendr je otevřen do 7. února 2017.

Více informací zde.
ROSTLINNÁ VÝROBA / GMO   (20/01/2017)   Výbor EK bude hlasovat o schválení tří druhů GM kukuřice
Výbor EK bude hlasovat o schválení tří druhů GM kukuřice pro pěstování v EU. Proces vyžaduje schválení kvalifikovanou většinou členských zemí EU. Hlasování je naplánováno na 27. ledna 2017 na Stálém výboru EK pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva (SCoPAFF). Největší pochybnosti patří dvěma druhům GM kukuřice – „Syngenta Bt11“ a „DuPont Pioneer 1507“. Koncem minulého týdne ale EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) zveřejnil pozitivní stanovisko ke GM odrůdě kukuřice „DuPont Pioneer 1507“. Na programu výboru je také hlasování o již dříve povoleném hybridu firmy Monsanto MON810.

 

Zdroj: agrieu.cz

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..