Evropský účetní dvůr zveřejnil stanovisko k navrhované reformě Společné zemědělské politiky – kritizuje zachování přímých plateb i návrh na odpočet nákladů na zaměstnance v případě zastropování; Komisař pro zemědělství závěry Evropského účetního dvora odmítl

 

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / Reforma SZP – 11.11.2018 –

Evropský účetní dvůr (EÚD) zveřejnil dne 07/11/2018 stanovisko k Společné zemědělské politice po roce 2020 (o předběžných závěrech jsme informovali zde), podle EÚD by plány nové SZP měly být zelenější, důsledně založené na výkonnosti, a měly by vést k lepšímu vyvozování odpovědnosti. Komise opakovaně zdůrazňuje, že nová SZP bude posilovat svoji výkonnost v oblasti péče o životní prostředí a klima, podle EÚD ale cíle v této oblasti nejsou ani jasně vymezeny, ani vyčísleny, a není tedy jasné, jak má Komise v plánu zelenější budoucí SZP posuzovat či měřit. Podle původních předpokladů EÚD kritizuje i zachování přímých plateb zemědělcům na základě dané výměry vlastněné nebo využívané půdy, které neřeší mnoho environmentálních problémů, a ani nejsou nejefektivnější podporou přijatelných příjmů. EÚD navíc ve svém stanovisku dodává, že implementace zastropování tak, jak jej navrhuje Evropská komise, tedy s možností odpočtu nákladů na zaměstnance, způsobí, že zavedení zastropování ve výsledku nebude mít téměř žádný efekt.

Komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan závěry EÚD odmítl s prohlášením, že EÚD zřejmě dostatečně neporozuměl návrhům Evropské komise. Podle Hogana návrh Komise reflektuje nárůst ambicí stran ochrany životního prostředí a klimatu, a přestože poskytuje posílenou subsidiaritu pro členské státy, Komise i nadále bude mít kontrolu nad výkonností politiky. Závěry EÚD týkající se přímých plateb označil Hogan za překvapivé. Hogan potvrdil, že Evropská komise zveřejní oficiální reakci ke stanovisku EÚD po jeho důkladném prostudování.

Největší evropská zemědělská organizace Copa a Cogeca uvedla v souladu se stanoviskem EÚD, že v návrhu Komise skutečně chybí jasné, specifické a měřitelné cíle v oblasti životního prostředí. Copa a Cogeca ale odmítla kritiku EÚD týkající se zachování přímých plateb. Stanovisko EÚD velmi podpořily environmentální nevládní organizace EEB (Evropská environmentální kancelář) a BirldLife.

Stanovisko EÚD k dispozici zde.