Novým předsedou Dozorčí rady Lesů ČR je Petr Sklenička, rektor České zemědělské univerzity a expert na adaptaci krajiny na klimatickou změnu

 

Dozorčí rada Lesů ČR má od minulého týdne nového předsedu. Stal se jím profesor Petr Sklenička, rektor České zemědělské univerzity vPraze. Ten se profesně věnuje především adaptaci krajiny na změnu klimatu, což je důležitá oblast, na kterou se státní podnik v dalších letech zaměří.

„Jsem rád, že si Dozorčí rada do svého čela zvolila právě pana profesora Skleničku. Jde o zkušeného odborníka, který se se svým týmem dlouhodobě věnuje adaptaci krajiny na sucho a povodně. Mimo jiné je zakladatelem Centra pro vodu, půdu a krajinu, kde spolu s mezinárodním řešitelským týmem v rámci projektu Chytrá krajina realizují řadu významných programů. Jsem přesvědčený, že právě tyto jeho zkušenosti pomohou podniku účinně se na změnu klimatu adaptovat. Tedy že budeme mít pestřejší a zdravější lesy, které zde zůstanou i dalším generacím, “ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Petr Sklenička je členem Dozorčí rady podniku od listopadu 2021. Od roku 2018 je rektorem České zemědělské univerzity v Praze a emeritním děkanem Fakulty životního prostředí ČZU v Praze. Specializuje se na adaptaci krajiny na sucho a povodně a na ochranu krajiny a půdy. Formuloval základní principy Chytré krajiny proti suchu a povodním jako modelu krajiny adaptované na klimatickou změnu.

Petr Sklenička také založil Centrum pro vodu, půdu a krajiny při ČZU v Praze, které spolupracuje s týmem Chytrá krajina na řadě projektů. Je místopředsedou Monitorovacího výboru Programu rozvoje venkova, členem Rady CzechGlobe a členem oborových a vědeckých rad dalších českých univerzit.

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství