SZIF rozdělí 557,4 milionů korun na bílkovinné plodiny, brambory a chmel

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vydává rozhodnutí na další tři dotace v rámci Dobrovolných podpor vázaných na produkci (VCS). O podporu na bílkovinné plodiny prostřednictvím Jednotné žádosti 2021 požádalo 6 769 žadatelů a dostanou přes 432 milionů korun. Na produkci konzumních brambor Fond rozdělí 703 pěstitelům 46,4 milionu korun. Žádost o dotaci na chmel podalo 119 zemědělců, kteří získají téměř 79 milionů korun.

Sazba pro bílkovinné plodiny činí 1 858,56 Kč na ha a pro konzumní brambory 4 470,96 Kč na ha. Pro chmel byla sazba stanovena na 15 273,41 Kč na ha,“ uvádí Tomáš Farkač, vedoucí Oddělení metodiky přímých plateb. Dobrovolná podpora vázaná na produkci (VCS) směřuje k citlivým sektorům, které čelí určitým obtížím. Zároveň jsou důležité z hospodářských, sociálních nebo jiných důvodů. Výše dotace se odvíjí od rozlohy plochy (minimum je jeden hektar).

Pro urychlení výplat se žadatelé mohou vzdát práva na odvolání. Mohou tak učinit přes Portál farmáře v části Ostatní podání. Případně lze využít formulář Prohlášení o vzdání se práva na odvolání, který je na webových stránkách www.szif.cz/cs/jednotna-zadost v sekci Ke stažení ve složce Jednotná žádost.

SZIF zasílá rozhodnutí o poskytnutí dotace primárně do datových schránek, nebo na Portál farmáře. Pouze v případě, že žadatel nemá datovou schránku, ani přístup k účtu na Portálu farmáře, doručí mu rozhodnutí pošta. Žadatelé, kteří potřebují obnovit přístup do Portálu farmáře SZIF/eAgri, najdou potřebné informace na https://www.szif.cz/cs/faq.

Pro případné dotazy je k dispozici infolinka SZIF na telefonním čísle 222 871 871 nebo e-mailu info@szif.cz.

Oddělení tiskové SZIF
e-mail: press@szif.cz
mobil: +420 733 696 550