Podrobnosti ke zveřejněnému Prováděcímu rozhodnutí Evropské komise

Ve veřejném prostoru se objevují informace, které se týkají auditního šetření Evropské komise v oblasti zemědělských dotací. V medializovaném Prováděcím rozhodnutí EK je řešeno hned několik témat a ne zřídka dochází k zaměňování či zkreslování faktů. Informace o závěrech šetření jsou často zkratkovité a věnují se pouze jednomu z úhlů pohledu. Na celou problematiku je však nutné se dívat komplexně, minimálně ze tří základních úhlů pohledu.
První oblast se dotýká samotného Prováděcího rozhodnutí Evropské komise, které bylo zveřejněné 10. 6. 2022. Auditní šetření Evropské komise probíhalo od roku 2019 a své závěrečné stanovisko zveřejnila EK po více než třech letech. Prováděcí rozhodnutí má dvě části. Prohodnocení existence střetu zájmů je klíčová druhá část, která konkrétně uvádí jeden projekt vyloučený z financování EU z důvodu střetu zájmů s ohledem na činnost veřejného funkcionáře.
Jde o projekt společnosti SCHROM FARMS z holdingu Agrofert. Vyloučení z financování zdrojůEU je ve výši 30 606,96 € (při aktuálním kurzu cca 766 tis. Kč). Projekt patří mezi tzv.nenárokové investiční dotační programy.

 

Více na:CmDocument (szif.cz)