SZIF vydává rozhodnutí k dotacím na produkci ovoce s vysokou a velmi vysokou pracností

Praha 16. března 2020 – Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal ode dneška vydávat rozhodnutí k dotacím na produkci ovocných druhů s vysokou a velmi vysokou pracností. Mezi pěstitele, kteří podali žádost v loňském roce, bude rozdělena podpora ve výši přes 95 milionů korun.

O dotaci na produkci ovocných druhů s vysokou pracností požádalo v roce 2019 celkem 315 zájemců, mezi něž bude rozdělena částka ve výši 27 240 870,- korun. Záměrem dotačního titulu je podpořit pěstitele, kteří se věnují produkci ovocných stromů a keřů s vysokou pracností, jako jsou slivoň švestka, broskvoň, višeň, rybíz černý a červený, maliník či jahodník.

K dotaci na produkci ovocných druhů s velmi vysokou pracností bylo za loňský rok podáno 304 žádostí. Zájemcům bude rozdělena částka ve výši 68 313 707,- korun. Účelem tohoto dotačního opatření je podpora pěstitelů ovocných druhů s velmi vysokou pracností, kterými jsou jabloň, hrušeň, meruňka a třešeň.

Tato dotační opatření spadají pod Dobrovolné podpory vázané na produkci (VCS) v rámci Přímých plateb. Žádosti se podávají prostřednictvím Jednotné žádosti (JŽ). Informace o výpočtu platby lze nalézt v Příručce pro žadatele pro rok 2019, která je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JŽ, v sekci „Ke stažení“, ve složce „Metodiky a příručky“.

Dotaci je možné poskytnout pouze na základě pravomocného rozhodnutí. Výplatu lze urychlit vzdáním se práva na odvolání. Tento právní úkon je však třeba učinit teprve po obdržení rozhodnutí. Dřívější podání nemá právní účinek. Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JŽ, v sekci „Ke stažení“, ve složce „Jednotná žádost“. Lze jej zaslat následujícími způsoby:

1. prostřednictvím Portálu farmáře,

2. přes datovou schránku,

3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF,

4. poštou,

5. e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem na adresu podatelna@szif.cz.

V případě jakýchkoliv dotazů se žadatelé mohou obrátit na infolinku SZIF prostřednictvím telefonního čísla 222 871 871 nebo e-mailu info@szif.cz.

Lenka Rezková tisková mluvčí SZIF