Zemědělci mají co nabídnout – úspěšné setkání TPS v Ústí nad Labem otevřelo důležitá témata veřejného stravování

V úterý 8. dubna 2025 se v prostorách Krajského úřadu Ústeckého kraje uskutečnilo další ze série odborných setkání Tematické pracovní skupiny „Uplatnění lokálních potravin ve veřejném stravování“ (TPS). Akce proběhla v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov a těšila se mimořádnému zájmu aktérů z celého kraje.

Cílem setkání bylo otevřít praktickou diskuzi nad možnostmi většího zapojení lokálních zemědělců a producentů potravin do školních jídelen a dalších zařízení veřejného stravování. Zazněly konkrétní zkušenosti z terénu, návrhy na zjednodušení spolupráce i výzvy, kterým čelí jak dodavatelé, tak provozovatelé stravovacích zařízení i samotné kuchařky.

🔍 Co zaznělo

Za Ústecký kraj uvítal přítomné náměstek hejtmana za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova pan Tomáš Kirbs a předseda výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Zdeněk Plecitý, kteří vyjádřili podporu aktivitám vedoucím k posílení regionálního potravinového řetězce a zapojení lokálních zemědělců a potravinářů do systému veřejného stravování.

Účastníky také přivítal předseda pracovní skupiny doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D., který představil klíčové výstupy skupiny a podpořil myšlenku udržitelného, odpovědného a regionálně ukotveného stravování.

Dalším bodem programu bylo vystoupení Ing. Heleny Staškové, členky týmu Národní strategie veřejného zadávání, která účastníkům přehledně a srozumitelně představila dokument Minimální standardy odpovědného veřejného zadávání. Ten je jedním z nástrojů, jak nastavit férovější, transparentnější a zároveň dostupné podmínky pro zapojení lokálních producentů do veřejného stravování.

Velkou pozornost si získala prezentace paní Lenky Hollerové z Městského úřadu Jičín, která představila konkrétní kroky města na cestě k odpovědnému a udržitelnému stravování ve školních jídelnách. Účastníci ocenili především její otevřenost a sdílení praktických překážek i dosažených výsledků.

K příjemné atmosféře přispělo také občerstvení připravené z regionálních potravin, které názorně ukázalo, že lokální suroviny mohou být základem chutné a kvalitní kuchyně.

🌱 Zemědělci mají co nabídnout

Setkání opět potvrdilo, že čeští zemědělci a producenti mají veřejnému stravování co nabídnout – čerstvé, kvalitní a místní suroviny. Aby se však mohli stát plnohodnotnými partnery školních jídelen, je třeba nastavit jednodušší pravidla, snížit administrativní zátěž a vytvořit prostor pro flexibilní formy spolupráce i za pomoci kraje a státu či ve spolupráci s Místními akčními skupinami.


🤝 Poděkování

Za organizátory děkujeme všem účastníkům za hojnou účast, otevřenou diskuzi a sdílení inspirativních zkušeností. Věříme, že podobná setkání přispívají k lepšímu porozumění a budování důvěry mezi všemi aktéry v systému veřejného stravování. Vnímáme, že toto téma je běh na dlouhou trať, nicméně i v Ústeckém kraji se najdou školní stravovací zařízení, která by byla schopna i přes veškerá úskalí najít a zajistit si dodávky od lokálních subjektů. Mnohé je o o vzájemné komunikaci a porozumění.

S pozdravem

Ing. Karolína Menclová

tajemník TPS Uplatnění lokálních potravin ve veřejném stravování zřízenou CSV

email: tajemnik.tps@gmail.com

kontakt:+420 602 542 602