Naší krajině pomůže jen odpovědné hospodaření

„Pokud chceme budoucím generacím odkázat čistou krajinu a zdravou půdu, neexistuje jiná cesta. Poznáte to na první pohled. Naše louky a pastviny jsou bohaté na vzácné rostliny, byliny a drobné živočichy. Do tůní se vrátili pulci, žáby a ještěrky. Výrazně se zvýšil počet ptáků. Má na to vliv více faktorů, ale ekologické hospodaření je klíčové.“

page14image1251574944 page14image1251575600 page14image1251576032

Statek Winter je sice mladou spo- lečností, založenou v roce 2020, ale jeho úspěch odráží bohaté zkuše- nosti a pevné zásady majitele, pana Františka Wintera. Statek se specializuje na chov skotu a prodej vyzrálého hovězího masa v bio kvalitě. Zodpovědný přístup ke krajině, chovaným zvířatům i za- městnaným lidem patří mezi jeho klíčové hodnoty. Právě ty stojí za oceněním Nejlepší ekofarma roku, prestižním titulem, který v roce 2024 statek získal.

Snem pana Wintera bylo stát se strojvedoucím, ale osud ho zavedl na zemědělskou školu, kde vystu- doval obor pěstitel-chovatel. Jak sám říká, člověk míní, život mění. Svou kariéru začal jako agronom ve státním podniku a své znalosti dále rozvíjel na různých pracovních postech. V devadesátých letech uspěl s plánem na veřejnou obchodní společnost na pozemcích bývalého státního statku. Touha po vlastním hospodářství však nakonec převládla a na části pozemků založil Statek Winter.

Statek Winter leží v horské oblasti pod Králickým Sněžníkem. Jak tyto podmínky ovlivňují hospodaření?

Hospodaříme na 417 hektarech, z nichž téměř 98 procent leží v nadmořské výšce 500–700 metrů nad mořem. Díky zkušenostem ze státního statku jsem věděl, že v této nadmořské výšce se nevyplatí pěstovat nic jiného než trvalé travní porosty. Proto jsme se od začátku zaměřili na chov skotu a postupně jsme statek rozšířili o malá biojatka, kde dbáme na správné zacházení se zvířaty. Naším cílem je dodržovat maximální pohodu zvířat, zajistit jim kvalitní pastvu a v zimě kvalitní senáž z našich luk a pastvin. Ačkoli to může znít překvapivě, naše krmná základna nám naprosto stačí – seno a senáž si vypěstujeme sami. Jediné, co nakupujeme, je šrot.

NAŠÍ KRAJINĚ POMŮŽE JEN ODPOVĚDNÉ HOSPODAŘENÍ

page15image1320050576page15image1320050880 page15image1320051568

Kdy jste přišel s myšlenkou, že byste hospodařil ekologicky?

Přechod k ekologickému hospodaření byl postupný, ale nikdy jsme nepoužívali chemické postřiky a jako jediné hnojivo využívali organickou hmotu – hnůj a rostlinné zbytky. Negativních názorů na tento způsob hospodaření je stále hodně, ale většině se jako zkušený hospodář musím smát.

Pokud chceme budoucím generacím odkázat čistou krajinu a zdravou půdu, neexistuje jiná cesta. Poznáte to na první pohled. Naše louky a pastviny jsou bohaté na vzácné rostliny, byliny a drobné živočichy. Do tůní se vrátili pulci, žáby a ještěrky. Výrazně se zvýšil počet ptáků. Má na to vliv více faktorů, ale ekologické hospodaření je klíčové.

page15image1320135632 page15image1320136288

SZIF NEWSLETTER LEDEN/ÚNOR 2025

 

page16image1346547968

Dává vám ekologický přístup smysl i z ekonomického hlediska?

V některých oblastech může být ekologické zemědělství ekono- micky výhodné, například při pěs- tování plodin na malých výměrách bez nutnosti zaměstnávat další lidi. Pokud se ale staráte o krajinu, chováte zvířata a platíte zaměst- nance, ekonomika je složitější.

Za náš statek mohu říct, že bez dotační podpory bychom v naší oblasti neměli šanci na úspěch.

Nabízíte služby biojatek i dalším farmám?

Donedávna jsme byli jediným sub- jektem v kraji s touto certifikací. Naše služby jsme nabídli všem okolním farmám, z nichž většina hospodaří v ekologickém režimu. Nabídli jsme je i tam, kde porážejí konvenčně, ale v takovém případě se musí dodržet dělená produkce. Nejprve porážíme kusy z ekologického zemědělství, poté z konvenčního chovu, přičemž po každé porážce následuje celková sanitace.

Jakým způsobem distribuujete vaše maso a v čem spočívá tajemství jeho kvality?

Maso prodáváme na základě poptávkového systému. Dále máme dvě výdejní místa a prodáváme i přímo z naší farmy, kde si zákazníci mohou maso vyzvednout. Díky spolupráci s iniciativou Od vidlí

po vidličku dodáváme maso i do školních jídelen (projekt Od vidlí po vidličku podporuje využívání kvalitních lokálních potravin, pozn. red.). Naše maso se liší především způsobem chovu a porážky zvířat s důrazem na welfare. Velký vliv na kvalitu má také dlouhá doba zrání – naše maso zraje mini- málně třicet dní, což mu dodává jemnost. Bio hovězí má vyšší nutriční hodnoty, přirozenější chuť a neobsahuje pesticidy, antibiotika ani jiné chemické látky.

V roce 2024 jste získali titul Nejlepší ekofarma roku. Co pro vás toto ocenění znamená?

Je to pro mě i celý náš tým velká čest. Velmi si vážím toho, že Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO ocenil naši práci a mé celoživotní úsilí.

PRO-BIO se dlouhodobě věnuje podpoře ekologických farem. Jak vnímáte jejich roli a přínos?

Svaz PRO-BIO hraje neocenitelnou roli v podpoře ekologického zemědělství. Poskytují poradenství, pořádají školení, připomínkují legislativní návrhy. Zejména manažerka Svazu, paní Kateřina Urbánková, odvádí skutečně skvělou práci. Díky své odbornosti je součástí poradního sboru ministra a její přínos ekologickému zemědělství je obrovský.

Máte nějaké motto, kterým se při hospodaření řídíte? Co byste poradil těm, kdo zvažují přechod na ekologické hospodaření?

Držím se jednoduché zásady: pokud nebude zdravá příroda a zdravá zvířata, nebudou zdraví ani lidé. Farmám, které přechod na ekologii zvažují, bych vzkázal toto: Nebojte se toho. Čím dřív se do toho pustíte, tím lépe pro nás všechny. A lidem?

Žijte zdravě a vybírejte kvalitní potraviny.

page16image1351828928 page16image1351829232

František Winter

Majitel ekologické farmy Statek Winter

Vystudoval Střední zemědělskou technickou školu v Šumperku, obor pěstitel-chovatel, a následně Vysokou školu podnikání v Ostravě. Profesní dráhu zahájil jako zootechnik, poté působil jako agronom a později se stal ředitelem státního zemědělského podniku. V současnosti vlastní ekologickou farmu Statek Winter, která se speci- alizuje na chov skotu v ekologickém režimu a provozuje vlastní jatka a bourárnu. Je jedním ze zakladatelů Místní akční skupiny (MAS) Horní Pomoraví, jež sdružuje 45 obcí v regionech Šumperska a Zábřežska. Zároveň předsedá Antibyrokratické komisi, která se zabývá snižováním administrativní zátěže pro zemědělce a prosazováním efektivnějších procesů v agrárním sektoru.

Zdroj: SZIF