Zemědělství na rozcestí
České zemědělské krajině se stále nedaří vymanit z dědictví kolektivizace. Po sametové revoluci se nám nepodařilo navrátit k principu hospodaření rodinných farem a naší krajinu stále poškozují odvodňovací projekty, jež nezapadají do reality krajiny, která se musí vypořádat s postupující klimatickou změnou. Co je třeba udělat pro to, aby se naše krajina začala uzdravovat?
Jiné normy pro výkrm
Uchytil přitom upozornil. „Býky krmíme trávou a šrotem z obilí. V jižní Americe je běžně krmí masokostní moučkou a růstovými hormony. Je logické, že pak vyprodukují maso mnohem rychleji a levněji. My tyto postupy používat nemůžeme a rozhodně ani nechceme. Vždyť to maso sami jíme. Chceme, aby bylo na trhu jen kvalitní maso,“ zdůraznil zemědělec.
Každý má právo na to, aby věděl, co jí. Zastavme falšované údaje o původu potravin na etiketách. S tímto vzkazem zablokovali ve čtvrtek zemědělci ze čtyř zemí hraniční přechod mezi ČR a Slovenskem v Hodoníně. Naráželi tím na dovoz potravin ze zemí mimo EU, zejména z jižní Ameriky.
Protestujeme proti dovozu nekvalitných potravín
27/02/2025 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Poľnohospodári a potravinári z Európskej únie dnes /27. februára/ povedali hlasné NIE dovozom nekvalitných a zdraviu rizikových potravín z tretích krajín. Odmietajú, aby Európska únia uvoľňovala obchodnú politiku s krajinami Latinskej Ameriky v rámci zoskupenia Mercosur a aj s Ukrajinou, pokiaľ sa majú do Únie dovážať nekvalitné výrobky.
České cukrovary zápasí s dovozem levného cukru ze zahraničí, budou muset omezit výrobu a hrozí i uzavření některých závodů
Cukrovary v Česku ohrožuje konkurence ze zemí mimo EU. Pěstitelé cukrové řepy přitom v těchto zemích používají pesticidy, které jsou v Unii zakázané, a nemusí se také potýkat s unijními „zelenými“ regulacemi. Tuzemské podniky v současnosti zápolí se zvýšenými náklady, ať už jde o energie, poplatky za obaly, emisní povolenky nebo rostoucí mzdy v sektoru. Některé závody jsou proto v kritické situaci a hrozí jim snižování výroby, případně jejich celkové uzavření.
České cukrovarnictví se může pochlubit 200letou tradicí, v posledních letech ale prochází velmi bouřlivým obdobím. Na tuzemském trhu totiž panuje paradoxní situace. Ceny cukru vlivem nadměrného dovozu z Ukrajiny klesají, i když stále rostou výrobní náklady. Především jde o růst cen energií, surovin a různých poplatků.
Vybrané jednotkové náklady cukrovarů: