Česká společnost rostlinolékařská
Österreichische Arbeitsgemeinschaft für Integrierten Pflanzenschutz
a
Slovenská rastlinolekárska spoločnosť
s podporou
Ministerstva zemědělství
a za spolupráce
ČAZV – odboru rostlinolékařství, Vědeckého výboru fytosanitárního a životního prostředí, Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR, Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského a České asociace ochrany rostlin
si Vás dovolují pozvat na
odborný seminář
který se koná pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana
„POHLED PŘES HRANICE“
na téma
INTEGROVANÁ OCHRANA ROSTLIN = ZDRAVÉ ROSTLINY, BEZPEČNÉ POTRAVINY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
(škodlivé organismy = riziko pro konzumenta a složky životního prostředí)
- a 11. 4. 2019
DOLNÍ DUNAJOVICE
Kulturní dům Dr. Karla Rennera
(budova Obecního úřadu)
Cílem semináře je poskytnout informace nejen široké zemědělské veřejnosti, ale i laikům o rizicích škodlivých organismů ohrožující kulturní rostliny a skladované rostlinné substráty a jejich negativní vlivy na konzumenta a základní složky životního prostředí a o uplatnění integrované ochrany rostlin jako nástroje k eliminaci těchto nežádoucích dopadů.
Seminář je určen nejen pro odbornou veřejnost, ale také pro manažery obchodních řetězců, pracovníky působící v oblasti ochrany životního prostředí, státní a veřejné správy, školství a pracovníků zabezpečujících ochranu zdraví lidí, výrobu bezpečných potravin a krmiv včetně odborných poradců.
ČASOVÝ PROGRAM
10.4. 2019 11.00 -12.30 hod. – registrace, ubytování,
13.00 – zahájení
14.00 – 15.30 hod. – přednášky
15.30 – 15.55 hod. – přestávka (občerstvení)
16.00 – 18.00 hod. – přednášky
19.30 hod. – večeře, diskusní setkání účastníků
11.4. 2019 08.30 – 10.30 hod. – přednášky
10.30 – 11.00 hod. – přestávka (občerstvení)
11.00 – 12.30 hod. – přednášky
12.30 – 13.30 hod. – diskuse, závěr
ODBORNÝ PROGRAM
Časový rozvrh semináře – D. Dunajovice – 10. a 11. 4. 2019
- den – 10. 4. 2019
13.00 Zahájení – předsedové pořádajících společností
Ing. Vladimír Řehák, CSc., Česká společnost rostlinolékařská
Dr. Dipl. Ing. Josef Rosner, Rakouská společnost pro integrovanou ochranu rostlin
Ing. Jozef Kotleba, Slovenská rastlinolekárská spoločnosť
Ing. Zdeněk Jandejsek, CSc., Agrární komora ČR
14.00 – 14.25 Ing. Jitka Götzová, MZe – „Cizorodé látky v potravním řetězci“
14.30 – 14.55 Ing. M. Matúšová, ŠVPS Bratislava – „Kontrola rezíduí pesticídov v potravinách v SR“
15.00 – 15.25 Ing. Petr Cuhra, SZPI – „Výskyt reziduí pesticidů v potravinách odebraných na českém
trhu“
15.30 – 15.55 Přestávka – občerstvení
16.00 – 16.25 Doc. Ing. Evženie Prokinová, CSc. – „Choroby rostlin a jejich dopad na kvalitu rostlinných surovin“
16.30 – 16.55 RNDr. Jan Nedělník, Ph.D., VÚP s.r.o. Troubsko – „Fusariózy nejen riziko pro rostliny“
17.00 – 17.25 Prof. Ing. Josef Soukup, CSc., CZU Praha – „Plevele a jejich regulace: ekologicky, šetrně
a bezpečně“
17.30 – 17.55 Prof. Ing. Jan Křen, CSc., Mendelova univerzita Brno – „Management posklizňových
zbytků při pěstování obilnin s ohledem na IOR“
18.00 – 18.25 Prof. Dipl. Ing. Dr. Marc Lemmens, University of Natural Resources an Life Sciences,
Vienna – „Myxomycetes: bizarre organisms with astonishing antagonistic activity
against plant-pathogenic fungi and bacteria”
19.30 Ubytování účastníků a společenský večer podle informací pořadatelů
- den – 11. 4. 2019
08.30 – 08.55 Doc. MVDr. Vladimír Ostrý, CSc., SZÚ, Centrum zdraví, výživy a potravin, Brno –
„Mykotoxiny – významné naturální kontaminanty pro veřejné zdraví“
09.00 – 09.25 Dipl. Ing. Klemens Mechtler, AGES Vienna – “Mycotoxin Monitoring in Maize”
09.30 – 09.55 Ing. Václav Stejskal, Ph.D., VÚRV Ruzyně – „Škodlivé organismy skladovaných
substrátů jako faktor ohrožující zdraví zvířat a lidí“
10.00 – 10.25 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc., & M. Zahradníková, VÚLHM Zbraslav -„Lýkožrout
smrkový – mýty, fakta a možnosti řešení“
10.30 – 10.55 přestávka – občerstvení
11.00 – 11.30 Ing. Pavel Minář, Ph.D., ÚKZÚZ Brno – „Přípravky na ochranu rostlin a systém jejich
povolování v ČR (EU)“
11.30 – 11.55 Ing. Eliška Princová, CCPA – „IOR – Trendy výrobců POR“
12.00 – 12.25 Ing. Jakub Beránek, Ph.D. – „Rostlinolékařská portál jako nástroj k racionálnímu
využívání POR“
12.30 – 13.25 Diskuze k celé problematice
13.30 Závěr
Změna programu vyhrazena!!
Odborní garanti
Ing. Vladimír Řehák, CSc. tel.: +420 221 082 265, +420 221 082 270, mob.: +420 723 739 041,
e-mail: sekretariat@rostlinolekari.cz; v.rehakk@seznam.cz
Ing. Petr Harašta, Ph.D. tel.: +420 724 207 924, e-mail: petr.harasta1@gmail.com
Organizační garant
Ing. Dagmar Obdržálková (tel.: +420 722 913 337), e-mail: dagmar.obdrzalkova@seznam.cz
Organizační pokyny
Účast na semináři je bez účastnického poplatku,
cestovné, ubytování a stravu si hradí účastníci sami,
přednášející a hosté budou mít úhradu noclehu a stravy zajištěnu pořadatelem,
zahraniční prezentace v němčině,
trvání jedné přednášky je stanoveno na 25 min. + 5 min. rezerva,
zajištěno oboustranné simultánní tlumočení (německo-česky-německy),
přednášky budou po odsouhlasení přednášejících umístěny na webových stránkách České společnosti rostlinolékařské http://www.rostlinolekari.cz
Přihlášky k účasti lze uplatnit do 29. 3. 2019
Ing. Dagmar Obdržálková, tel.: +420 722 913 337, e-mail: dagmar.obdrzalkova@seznam.cz
Pokyny pro účastníky semináře
Ubytování si každý účastník zajišťuje sám, nejlépe v hotelech uvedených níže. Při rezervaci noclehů uveďte heslo: „Pohled přes hranice 2019“. Účastníci si ubytování a snídani hradí sami.
Ubytování
Penzion Bařina, Hlavní 88 (vzdálenost k místu konání semináře cca 400 m)
Penzion Vlaštovka, Hlavní 130, tel.: +420 607 125 841; Penzion Volařík, Rudé armády 40, tel.: +420 530 330 424; Penzion Praha, Hlavní 74, tel: +420 519 517 122; Penzion Kratochvíl, Krátká 340, tel.: +420 721 275 719; případně další ubytovací zařízení v obci Dolní Dunajovice.
Parkování
Možnost parkovat všechna auta účastníků po celou dobu na uzavřeném parkovišti uvnitř areálu penzionu Slunečnice nebo v době konání semináře na parkovišti Obecního úřadu (před kulturním domem).
Večeře 10. 4. 2019
Pro všechny účastníky zajištěna v Penzionu Vlaštovka, Hlavní 130
Oběd 10. a 11.4. 2019
Účastníci mohou využít restauraci Hotelu Praha, Hlavní 74, (50 m od Kulturního domu přes parčík)