Nový standard zaručí, že krmivo pro dojnice není geneticky modifikované.

Chovatelé dojnic a mlékárny mohou zjistit podrobnosti o Standardu a zisku certifikátu na webu http://www.spkk.cz/.

Spolek pro komodity a krmiva dnes za přítomnosti zástupců Ministerstva zemědělství (MZe) vyhlásil Standard pro výrobu a produkty „bez genetické modifikace“. Dokument reaguje na vznikající poptávku části českých mlékáren po takto certifikovaném mléku a produktech.

Z České republiky se ročně vyváží na evropský trh více než 680 mil. tun mléčné suroviny, z toho na německý trh 517 mil. tun. Vysoká kupní síla německých spotřebitelů v posledních letech zvyšuje poptávku po surovinách a potravinách typu eko, bio a zvláště u mléčných výrobků významně také „bez GMO“. Čeští producenti mléka, jejichž mléko se zpracovává v německých mlékárnách, musí podstupovat procesy certifikace svých provozů německými akreditovanými společnostmi. Certifikace se týká zejména kontroly původu krmných surovin, kdy je u dojnic vyloučeno použití geneticky modifikované sóji, případně kukuřice. S obdobným požadavkem se setkávají i vývozci mléčných výrobků na evropský trh.

Počátkem roku 2016 vznesly některé německé mlékárny požadavek, aby jim zemědělci dodávali mléko od dojnic, při jejichž výživě nebyly použity geneticky modifikované plodiny, a aby jejich dodávky byly certifikované. Následně požadavek na certifikaci „bez GMO“ avizovaly i některé české mlékárny.

Standard pro výrobu a produkty bez genetické modifikace vypracoval Spolek ve spolupráci se zástupci zemědělců, mlékáren a MZe. Standard určuje zásady a podmínky pro zajištění produktů v celém dodavatelském řetězci potravinářské produkce, které nejsou geneticky modifikované. Je marketingovou příležitostí pro producenty a zpracovatele a je dobrovolný. Produkty, které byly ověřeny podle uvedeného Standardu, mohou být v budoucnu označovány značkou zaregistrovanou pro daný předmět certifikace. Podmínky pro používání jednotné značky budou upraveny ve smlouvě mezi certifikačním orgánem a Spolkem pro komodity a krmiva.

Zdroj: MZe