Blíží se uzavření dohody EU a Mercosur?

MERCOSURV současné době probíhá další kolo vyjednávání mezi Evropskou unií a sdružením Mercosur o uzavření vzájemné obchodní dohody. Analýzy sice ukazují, že dohoda jako celek bude oboustranně výhodná, to už však neplatí pro jednotlivé obory. Pokud bude dohoda uzavřena, nejcitelněji ji pocítí oblast zemědělství a zejména sektor masného skotu a hovězího masa. Odhady hovoří o tom, že dovozy jihoamerického hovězího mohou díky nesrovnatelně nižším výrobním nákladům způsobit propad evropských výkupních cen masa o více než 30 % nebo 1 EUR/kg živé hmotnosti.

Celkové ztráty evropského zemědělství po případném uzavření dohody by se mohly vyšplhat až na 36 miliard euro. Vzhledem k absenci informací ve sdělovacích prostředcích se zdá, že Českou republiku tento problém nechává v klidu, mnohé zahraniční agrární organizace i samotná resortní ministerstva ale bijí na poplach, neboť si uvědomují, že dopad této dohody pro evropské producenty hovězího může být zcela zásadní.

Vzhledem k tomu, že nevíme, jaký postoj k této problematice z pohledu zemědělství zastává Česká republika, obrátili jsme se dopisem na Ministerstvo zemědělství s žádostí o sdělení pozice ČR v této věci.

Napsal: Kamil Malát (Ředitel svazu ČSCHMS)

Zdroj: ČSCHMS