Japonská biotechnologická společnost Ajimonoto uzavřela partnerství s firmou Danone – úsilí o snižování emisí skleníkových plynů pocházejících z mléčného skotu.

Tisková agentura Nikkei Asia v tomto týdnu přinesla zprávu o tom, že japonská potravinářská a biotechnologická společnost Ajinomoto se spojila s francouzskou společností Danone v úsilí o snižování emisí skleníkových plynů pocházejících z mléčného skotu. Ajinomoto vyvinula krmný doplněk na bázi aminokyselin, jenž má po přimíchání do krmiva účinek snížení emisí z říhání a výměšků dojnic o 10 %.
Dle vyjádření zástupců společnosti tento doplněk rovněž pomáhá zemědělcům ušetřit na nákladech na krmiva. Ve srovnání s konvenčním krmivem má krmivo s příměsí doplňku Ajinomoto podle společnosti snížit náklady až o 5 % při stejné nutriční hodnotě.

V rámci strategického partnerství bude aminokyselinový suplement přimícháván do krmiva pro dojnice v zemědělských podnicích, ze kterých francouzská společnost odebírá syrové mléko.

 

Partnerství si klade za cíl bojovat proti emisím skleníkových plynů pocházejících
z dodavatelského řetězce mléčných výrobků, včetně metanu z říhání a oxidu dusného z hnoje, které představují téměř desetinu celosvětových emisí. Jedním z účinných nástrojů v tomto úsilí jsou krmné doplňky. Doplněk vyvinutý společností Ajinomoto pomáhá vstřebávat některé druhy látek, které jinak činí krmiva hůře stravitelnými. Vyvážená strava tak má zvířatům pomáhat efektivně využívat živiny a snižovat nadbytečné látky v odpadních hnojivech. To má ve svém důsledku znamenat, že dojnice vyprodukuje ročně o 10 % skleníkových plynů méně.

Společnost Danone získává syrové mléko z přibližně 50 tis. farem s více než 400 tis.
dojnicemi, a to ve zhruba 20 zemích. Jako první krok začne Ajinomoto dodávat krmné
doplňky smluvním farmám ve Španělsku, Brazílii, USA, Egyptě a Maroku.

 

Zdroj: MZe