Hlavními dováženými agrárními produkty do ČR byly vepřové maso, přípravky k výživě zvířat, pekařské zboží, potravinové přípravky, sýry a tvaroh a čokoláda.

Dnes jsme si přečetli tiskovou zprávu ministerstva zemědělství, dle titulku(headlinu) by jsme měly být spokojení, ale každý z nás se na statistiku dívá trochu z jiného pohledu. Protože došlo k enormnímu navýšení vývozu cigaret, což zemědělské veřejnosti moc nepomáhá, ale statistice ano.

Titulek zní: „Českému agrárnímu obchodu se loni dařilo. Jeho schodek se snížil o více než 19 procent ze 47 na 38 miliard korun“ my jsme si vybrali ten druhý –  Hlavními dováženými agrárními produkty do ČR byly vepřové maso, přípravky k výživě zvířat, pekařské zboží, potravinové přípravky, sýry a tvaroh a čokoláda. 

KOMODITNÍ POHLED

Nejvíce vyváženými českými agrárními položkami byly v roce 2023 cigarety, přípravky k výživě zvířat, potravinové přípravky, pekařské zboží, pšenice a nezahuštěné mléko a smetana.

TERITORIÁLNÍ POHLED

K nejvýraznějšímu meziročnímu zlepšení bilance českého AZO v teritoriálním pohledu došlo v obchodě s Německem (o 12,9 mld. Kč, zejména enormním nárůstem vývozu cigaret), Slovenskem (o 3,7 mld. Kč), Maďarskem (o 1,3 mld. Kč) a Spojeným královstvím (o 1,1 mld. Kč).

Zhoršení bilance zaznamenal obchod zejména s Polskem (o 3,8 mld. Kč, především navýšením dovozu pekařského zboží a snížením vývozu pšenice), Španělskem (o 2,2 mld. Kč) a Rumunskem (o 2,1 mld. Kč).

 

Více zde: https://eagri.cz/public/portal/mze/ministerstvo-zemedelstvi/zahranicni-vztahy/agrarni-zahranicni-obchod/vysledky-agrarniho-zahranicniho-obchodu-cr-v-roce-2022#_ftn2