Aktuality nejen z EU

 

 

ČÍNA

Ondřej Plaček, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +86 138 1141 3641, mob.CZ: +420 702 176 276, e-mail: ondrej.placek@mzv.gov.cz

Čína avizovala postupné obnovení dovozu plodů moře z Japonska

Když v roce 2023 Japonsko oznámilo, že začne do moře vypouštět kontaminovanou vodu z poškozené jaderné elektrárny Fukušima, reagovala Čína pobouřeně. V reakci na tento krok zakázala dovoz veškerých mořských plodů z Japonska, pro které Čína představovala největší exportní trh.

V pátek 20. září 2024 bylo oznámeno, že se obě strany dohodly na dalších krocích týkajících se monitoringu vody z fukušimské elektrárny, díky čemuž bude japonským mořským plodům postupně umožněno vrátit se na čínský trh. Žádná ze stran zatím neuvedla, kdy a za jakých podmínek by se mohly současné restrikce uvolnit. Japonské potraviny jsou v Číně známy pro svou vysokou kvalitu, lze tedy očekávat, že zákazníci tento vývoj uvítají.

KANADA

Filip Lameš, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Ottawě,

Mob.: +1 343 998 1023, mob. CZ +420 602 371 010, e-mail: filip.lames@mzv.gov.cz

Pozvánka na veletrh řemeslných pivovarů v Ontariu

V letošním roce mají české firmy z odvětví pivovarnictví možnost ve dnech 6. a 7. listopadu 2024 vystavovat na veletrhu řemeslných pivovarů Ontario Craft Brewers Conference v Hamiltonu v rámci českého národního stánku financovaného prostřednictvím Projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED).

Akce navazuje na řadu v minulosti úspěšně realizovaných aktivit v této oblasti v Kanadě. Cílí na podporu českého piva a souvisejících surovin a technologií na kanadském trhu, a to se zaměřením na řemeslné pivovary. Reaguje na velkou vlnu zájmu o české ležáky a popularitu vaření českého stylu piva kanadskými sládky. Na veletrhu budou české firmy moci prezentovat své výrobky na společném stánku a při doprovodných marketingových aktivitách. Náklady na cestu a ubytování si účastníci hradí samostatně. Propagace se zaměří zejména na způsob vaření piva, související české suroviny a technologie a také správné čepování.

Bude tak pokračovat dlouhodobá snaha o prezentaci českého piva a celého sektoru pivovarnictví na severoamerickém kontinentu. Jako nejlidnatější provincie představuje Ontario perspektivní trh pro české exportéry, a to i vzhledem k největší koncentraci řemeslných pivovarů v zemi nebo aktuálnímu uvolnění podmínek pro prodej piva v běžných obchodech.

Americké i kanadské společnosti navštěvující tento veletrh se opakovaně účastní též incomingových misí do České republiky, což dále synergicky posiluje vzájemné obchodní vztahy.
V případě zájmu o účast na českém stánku se obraťte na zemědělského diplomata v Kanadě Filipa Lameše (filip.lames@mzv.gov.cz) nebo zástupce Ministerstva zemědělství Radka Stránského (radek.stransky@mze.gov.cz) v termínu do 14. října 2024.

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY

Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: +971 502 309 663, mob. CZ: +420 602 768 207, e-mail: lukas.zamrzla@mzv.gov.cz

Veletrh privátních značek a ISM v Dubaji je u konce

Bezkonkurenčně nejsilnější veletrh ISM Middle East a Private Label v Dubaji, na kterém jsme kdy byli. A to není názor pouze můj, ale i všech vystavovatelů. Samozřejmě i těch českých. I když se mnoho lidí obávalo letošního rozdělení akce a osamostatnění od mnohem většího Gulfood Manufacturing, nová pravidla této výstavy dokázala překvapit jak počtem vystavovatelů, tak návštěvníků.

Jak bylo mnohokrát sdíleno, hlavní únorový Gulfood odklonil veškeré sladkosti a čokoládové produkty na jejich nového obchodního partnera výstaviště Kolín, se kterým začalo na veletrhu ISM v Dubaji spolupracovat. Tím se automaticky ztrojnásobil počet vystavovatelů, kteří byli z Gulfoodu přesunuti a neskutečně tím tento veletrh podpořili. A bylo to opravdu znát, veletrh privátních značek, na kterém jsme měli náš český pavilon, byl umístěn cestou z hlavního vchodu k halám ISM. Také umístění českého stánku přímo v hlavní uličce opravdu přilákalo desítky zajímavých kontaktů denně. Jedna z našich firem na rohu hlásila již druhý den výstavy poslední vizitku, kterých měla na začátku 300 kusů.

Veletrhy ISM a Private Label představily více než 700 vystavovatelů z 50 zemí světa a zatím se odhaduje, že je navštívilo kolem 40 000 profesionálních návštěvníků. Do počtu nejsou započítání ti, kteří se registrovali skrze další dva doprovodné veletrhy Gulfood Green a Green Shoots. Přidáte se příští rok také?

JAPONSKO

Veronika Vanišová, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mob.: 00-81 70 4371 1120, mob. CZ: +420 603 350 236,

e-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz

V Tokiu proběhl první seminář o českých destilátech

Ve středu 25.září se na půdě českého velvyslanectví v Tokiu uskutečnil první odborný seminář zaměřený na propagaci českých destilátů, s důrazem na prezentaci domácích ovocných pálenek. Účelem semináře bylo představit účastníkům z řad odborné veřejnosti tradici lihovarnické výroby v České republice, jakož i kvalitu a specifika dotčených produktů. Mezi hosty se sešli zástupci importérů, provozovatelé předních tokijských barů a restaurací, novináři či reprezentanti vývěrových obchodů s alkoholickými nápoji.

V první části setkání přednesl svoji prezentaci jeden z nejvyhledávanějších odborníků stran destilátů pocházejících z regionu střední a východní Evropy, pan Takeshi Matsuzawa. Po diskusní části, při které měli hosté možnost klást prezentujícímu dotazy, následovala řízená degustace. Při té bylo představeno několik druhů českých ovocných pálenek a tyto byly opatřeny expertním výkladem. Pan Takeshi Matsuzava, který rovněž stojí za nejlépe hodnoceným tokijským, resp. japonským barem, dále prostřednictvím svého workshopu demonstroval použití některých druhů českých pálenek v míchaných nápojích. Seminář zakončilo společenské setkání s prostorem pro výměnu kontaktů a zkušeností.

Organizace podobných, odborně zaměřených seminářů či prezentací má pro pomoc s propagací národních produktů, včetně destilátů, v Japonsku velký význam. Obzvláště, pokud se tak děje s podporou např. zastupitelského úřadu. Oficiálně zaštítěné akce mají u tradičně založených japonských zákazníků a obchodních partnerů svou váhu a Česká republika se tak přidala k dalším zemím, které v Japonsku obdobná setkání na podporu svých produktů pořádají.

UKRAJINA

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Kyjevě,

Mob.: +380 506 138 519, e-mail: petr.sochor@mzv.gov.cz

Rusko vydělalo 1 miliardu USD na ukradeném ukrajinském obilí

Moskva obchoduje s ukradeným ukrajinským obilím prostřednictvím ruských loděnic.  Ruská federace a její partneři za dobu trvání válečného konfliktu prodali obilí v hodnotě téměř 1 miliardy USD ukradené na dočasně okupovaných územích Ukrajiny.  Moskva obchoduje s ukradeným ukrajinským obilím prostřednictvím ruských loděnic, společnosti napojené na íránské revoluční gardy a krymského obchodníka, který obchoduje se Sýrií a Izraelem, a další společnost prodává obilí prostřednictvím firmy ze Spojených arabských emirátů. Od roku 2022 Ruská federace přímo dodala do zahraničí nejméně 4 miliony tun obilí a dalších produktů z okupované části Ukrajiny. Převážná většina zboží byla vyvezena po zemi, část malými plavidly. Na ukrajinských farmách se rozmáhá nezákonný obchod se zemědělskými produkty. Okupanti nutí ukrajinské zemědělce, aby prodávali svou úrodu za nižší než tržní ceny, nebo ji kradou, často i pod hrozbou použití střelné zbraně.

Ukrajina – aktuální poptávka po zemědělské technice

Zemědělci na Ukrajině nejčastěji poptávají traktory z Charkovských traktorových závodů, další od firem Farmer a Demetra. Traktory těchto výrobců představují cca 33 % trhu, ostatní jsou traktory z dovozu.

Největší objemy nákupu zemědělských strojů se v tomto roce uskutečnily v následujících ukrajinských regionech: Kirovohradská oblast představuje podíl 10,9 % z celostátních objemů nákupu a dovozů (zemědělci z této oblasti se budou účastnit mise ukrajinských podnikatelů do ČR ve dnech 6-12/10/2024). Další oblasti podle objemu nákupů: Poltava — 10,2 %; Mykolajiv — 8,3 %; Sumy — 6,9 %; Oděsa — 6,1 %. Největší zájem ukrajinských zemědělců je o traktory, na druhém místě v poptávkách jsou secí stroje a na třetím místě jsou brány. Poptávka je také po postřikovačích, pluzích a polních válcích.

Zdroj: Ministerstvo agrární politiky a potravin UA

KAZACHSTÁN

Artyom Lukashov, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě, tel: +7 701 5150541, e-mail: artom.lukasov@mzv.gov.cz

Cíle kazašského zemědělství

V úterý 24. září se premiér Olžas Bektenov setkal se zástupci domácích zemědělských podniků. Předmětem diskuze byly otázky podpory zemědělského sektoru, průběh sklizňové kampaně, opatření k dosažení cílů stanovených pro zemědělství a dlouhodobá státní podpora zemědělských subjektů. Stát poskytuje komplexní pomoc zemědělským podnikům ve všech fázích – od nákupu osiv a hnojiv až po podporu exportu. Cílem je zvýšit objem financování zemědělských subjektů přechodem od přímých dotací k poskytování výhodných úvěrů. Od roku 2025 budou moci zemědělci přímo získávat levnější úvěry od finančních institucí.

Ministerstvu zemědělství je svěřena revize problematiky dotací. Zemědělci by měli být zbaveni zbytečné byrokracie při jejich registraci. V letošním roce bylo dosaženo rekordního objemu zvýhodněných úvěrů. Od příštího roku se plánuje zvýšení objemu financování odvětví a jeho navýšení na 700 mld. tenge (1,3 mld. EUR). Premiér země zdůraznil, že první finanční prostředky na příští rok by se k zemědělcům měly dostat v prosinci letošního roku.

Zvláštní pozornost věnuje otázce zvýhodněného financování na nákup zemědělské techniky. Vláda v letošním roce výrazně navýšila objem přidělených prostředků, což umožnilo více než 2 tisícům zemědělských výrobců modernizovat stávající vozový park. Zemědělci v Kazachstánu nakoupili přibližně 20 tisíc kusů zemědělské techniky, úroveň obnovy tak dosáhla 5 %. Do konce letošního roku se plánuje zvýšení tohoto ukazatele na 5,5 % a v příštím roce na 6,5 %.

V březnu letošního roku země zavedla mechanismus zálohových dotací na nákup domácích hnojiv. Díky významné státní podpoře jarních polních a sklizňových prací se do půdy dostalo 1,2 milionu tun hnojiv, což je dvakrát více než v loňském roce. S ohledem na úkoly stanovené hlavou státu ke snížení degradace zemědělské půdy, musí regionální výkonné orgány zajistit v roce 2025 zvýšení objemu aplikace hnojiv na 1,9 milionu tun.

Dalším úkolem je rozmach domácí produkce osiv. Bude zapotřebí postupně omezovat používání dovážených osivových materiálů v rostlinné výrobě, zejména v případě zeleniny, ovoce a melounů. Na druhou stranu je nutno rozvíjet systém šlechtění a výrobu domácích osiv.

Kazachstán přijímá řadu nezbytných opatření k vytvoření příznivých podmínek a poskytování komplexní podpory zemědělskému sektoru. Zároveň se očekává otevřená a transparentní práce ze strany podnikatelské sféry. K tomu, aby se zabránilo neefektivnímu využívání finančních prostředků přidělených státem, bude v zemi v roce 2025 proveden rozsáhlý monitoring zemědělské půdy. Budou aktualizovány údaje o půdě a výměře, hospodářských zvířatech, zemědělské technice a infrastruktuře.

Zdroj

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně,

tel.: +44 749 533 9811, e-mail: uktrade@mze.gov.cz

Potíže spojené se zavedením kontrol rostlin z EU na britských hranicích

Asociace Horticultural Trades Association (dále HTA), která zastupuje britské maloobchodníky a pěstitele v oblasti zahradnictví, uvedla, že dlouholeté vztahy mezi britskými společnostmi v oblasti zahradnictví a dodavateli z EU jsou napjaté kvůli zpožděním a zvýšeným nákladům spojeným s novými kontrolami na hranicích Velké Británie.

Tyto připomínky HTA zaslala minulý pátek v dopise britské ministryni pro hranice, biologickou bezpečnost a zdraví rostlin, a uvedla také, že někteří specializovaní přepravci se v současnosti zcela stahují z britského trhu. HTA k zavedení kontrol uvádí, že všechny strany zapojené do dovozu a přepravy rostlin, stromů, květin, cibulovin a semen mezi EU a Velkou Británií čelí nezvladatelnému zvýšení nákladů, podstupují obtížné kontrolní procesy na hranicích, a přitom mají k dispozici minimum informací. HTA uznává potřebu silného systému biologické bezpečnosti, ale jde o to, aby tento systém usnadňoval a podporoval legální obchod. HTA vyzvala celní orgány Velké Británie, aby zlepšily komunikaci s uživateli svých služeb.

Vláda Velké Británie dne 30. dubna 2024 zavedla nové kontroly rostlinných a živočišných produktů dovážených z EU. Ty byly zavedeny s cílem zvýšit biologickou bezpečnost Británie a zabránit vstupu škodlivých chorob rostlin a zvířat do země.

Na hranicích Velké Británie tak dochází ke zdržením v pohybu kontrolovaného zboží, což vytváří tlak na přepravce a řidiče kamionů a také na zvyšování nákladů. Organizace Transport en Logistiek Nederland, která zastupuje 5 000 nizozemských dopravních společností, sdělila deníku Guardian na začátku tohoto roku, že někteří její členové by mohli začít odmítat práci kvůli novým zdržením na hranicích, přičemž průměrné zdržení je aktuálně více než čtyři hodiny.

Mluvčí britské vlády k věci uvedl: „Jsme odhodláni snižovat překážky obchodu a omezovat byrokracii tím, že dosáhneme spravedlivé rovnováhy mezi podnikáním a biologickou bezpečností. Fyzické kontroly hrají důležitou roli v tom, že pomáhají zabránit pronikání škodlivých chorob rostlin a zvířat k našim břehům, jak je patrné z odhalování nepůvodních rostlinných škůdců nalezených v těchto zásilkách.“

Zdroj

BRAZÍLIE

Martin Lošťák, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Brasília,

tel: +5 511 989 411 211

Brazilský prezident připraven podepsat dohodu mezi EU a Mercosurem

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva vyjádřil tuto středu důvěru v uzavření dohody mezi Evropskou unií a Mercosurem. Na tiskové konferenci po účasti na Valném shromáždění OSN v New Yorku Lula zdůraznil, že Brazílie je připravena dokončit podpis dohody a postoupit tak v jednání s dalšími zeměmi. Jedním z hlavních důvodů dosavadní rezistence ze strany Unie je dovoz levnějších zemědělských produktů z Brazílie a dalších zemí Mercosuru.

V úterý Lula hovořil s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a zopakoval, že Brazílie je připravena dohodu podepsat. Zdůraznil, že odpovědnost nyní leží na Evropské unii.

Začátkem tohoto měsíce delegace poprvé od dubna znovu obnovily osobní jednání o dohodě a zdroje konzultované agenturou Reuters naznačily významný pokrok, zejména v náročných otázkách pro jihoamerické země – v oblasti životního prostředí a vládních zakázek. Očekává se, že dohoda může být dokončena do konce tohoto roku.

Skupina 11 zemí Evropské unie zaslala von der Leyenové dopis s žádostí o rychlé uzavření dohody, která trvá již 25 let. „Je naléhavé zaručit dosud dosažený pokrok a uzavřít jednání. Věříme, že jsou připraveny všechny prvky, které umožní rychlé uzavření jednání do konce roku 2024,“ stojí v dokumentu podepsaném předsedy vlád Německa, Španělska, Portugalska, Švédska, Dánska, Finska, Chorvatska, Estonska, Lotyšska, Lucemburska a České republiky.

Mezi potíže, se kterými se vyjednavači potýkali na brazilské straně, je uplatnění zákona Evropské unie proti odlesňování, který vstoupí v platnost v prosinci. Omezení uvalená na dovoz produktů, které mohou pocházet z odlesněných oblastí, mají přímý dopad na Brazílii a vyvolala stížnosti brazilské vlády. U Brazilců existuje obava, že zákon ovlivní dovozní kvóty EU v odvětvích, jako je hovězí maso, kakao, káva, sója, palmový olej, dřevo, guma, kůže, nábytek a celulóza.

Brazilská vláda zaslala nedávno dopis vedení EU se žádostí o odložení implementace tohoto zákona, přičemž argumentovala tím, že pravidlo představuje potíže s výkladem a dodržováním a také že zasahuje do suverenity jiných zemí. Německý premiér Olaf Scholz rovněž požádal o odložení implementace do července 2025, přičemž zdůraznil potřebu vyjasnit klíčové body v textu a umožnit společnostem, aby se na jeho implementaci náležitě připravily.

Zdroj: portaldoagronegocio.com.br

 

 

 

MEXIKO

Paul Richard, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Mexico City,

tel: + +52 55 8723 8188, e-mail: paulrichardconsulting@gmail.com

První mexická továrna na výrobu biouhlu[1] otevírá cestu k pohlcování uhlíku

V červnu 2023 byl v Mexiku v Guanajuatu slavnostně otevřen první závod na výrobu biouhlu –   materiálu, který zachycuje uhlík a zvyšuje úrodnost půdy. Tento závod je součástí rostoucího celosvětového úsilí o boj proti změně klimatu prostřednictvím udržitelných postupů v zemědělství. Nedávné partnerství mezi společnostmi Microsoft a The Next 150 podtrhuje tento záměr, neboť společnost Microsoft souhlasila s nákupem 95 000 uhlíkových kreditů za biouhel.

The Next 150 je švýcarská společnost zaměřená na řešení v oblasti klimatu a její projekt v Mexiku představuje významný krok v oblasti výroby biouhlu. Prostřednictvím své dceřiné společnosti GBS zahájila provoz svého prvního zařízení na výrobu biouhlu v průmyslovém měřítku ve městě Irapuato ve státě Guanajuato. Tento závod zpracovává zemědělský odpad z kukuřice, pšenice a čiroku za účelem výroby biouhlu, biooleje a vodíku a zároveň generuje vysoce kvalitní kredity za odstranění uhlíku (CDR). Zařízení s investicí až 5 milionů dolarů má v příštím desetiletí zachytit 150 000 tun oxidu uhličitého a zpracovat 20 000 tun zemědělského odpadu ročně.

Biouhel je materiál bohatý na uhlík získaný termochemickým rozkladem organického odpadu při teplotách od 300 ºC do 700 ºC zpravidla za nepřítomnosti kyslíku. Tento proces nazývaný pyrolýza stabilizuje uhlík v organické hmotě ve formě, která je odolnější vůči chemickému a biologickému rozkladu, takže při zabudování do půdy nedochází k jejímu rozkladu a uhlík se neuvolňuje do atmosféry, jak k tomu dochází při rozkladu organické hmoty bez pyrolýzy.

Biouhel je velmi odolný půdní doplněk, který se po zpracování zbytků (hnoje, zemědělských nebo lesnických zbytků) stává pevným, porézním, na uhlík bohatým a stabilním materiálem. Tato stabilita se může pohybovat od několika desetiletí až po několik století. Po přidání do půdy má biouhel schopnost ukládat uhlík a díky své pórovitosti zadržovat živiny a vodu, čímž přispívá k obnově úrodnosti půdy a omezuje odtok vody.

V březnu 2024 uzavřela společnost The Next 150 pětiletou dohodu se společností Shell Environmental Products o dodávkách kreditů na odstraňování uhlíku z jejího rozsáhlého zařízení na výrobu biouhlu v Mexiku. Dohoda se týká až 22 500 kreditů za odstranění uhlíku. Očekává se, že první dávka kreditů bude vydána do 3. čtvrtletí roku 2024. Společnost poté plánuje rozšířit svou výrobní kapacitu biouhlu o nejméně dvě další zařízení, která by měla být uvedena do provozu v letech 2024 a 2025.

Zdroj

[1] Biouhel je biomasa rostlinného původu, zuhelnatělá za účelem aplikace do půdy.