Zprávy z OECD: environmentální rizika transgenních organismů

 

V závěru července 2023 byl zveřejněn desátý svazek publikační řady OECD o harmonizaci regulačního dohledu v oblasti biotechnologií. Nabízí vhled do hodnocení rizik v oblasti biologické bezpečnosti.

Dokument se věnuje posuzování environmentálních rizik a bezpečnosti transgenních organismů a je nástrojem určeným pro širokou cílovou skupinu – problematice hodnocení biologické bezpečnosti se vedle regulačních orgánů věnují též šlechtitelské a výzkumné subjekty. Dokument popisuje základní přístupy a poskytuje ilustrativní příklady pro plánování a strukturování hodnocení rizik v sedmi základních oblastech (mj. v oblasti invazivity, zaplevelení, zdraví rostlin, funkcí půdy, postupů hospodaření nebo ochrany stanovišť).
Rychlý vývoj a rostoucí využívání řady nových šlechtitelských technik, včetně genomu umožňuje rychlejší a efektivnější vývoj aplikací s nižšími náklady. Pro zajištění vysokých bezpečnostních standardů jsou tyto techniky přezkoumávány a OECD zde poskytuje platformu pro sdílení příslušných informací mezi zeměmi, pro efektivnější využití finančních zdrojů, vyšší účinnost procesu hodnocení rizik a snižování překážek obchodu.
Tím je usnadňováno šíření inovací v uvedené oblasti – k dnešnímu dni jsou k dispozici
informace týkající se 393 odrůd 26 druhů rostlin schválených v 18 zemích/regionech. Česká republika věnuje mezinárodním úpravám problematiky biologické bezpečnosti velkou pozornost a na národní úrovni je aktivně zavádí do svého právního řádu.

https://www.oecd-ilibrary.org/environment/safety-assessment-of-transgenic-organisms-in- the-environment-volume-10_62ed0e04-en

Mgr. Radek Stránský
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe