Ministr zemědělství: Pro udržení života na venkově hraje zemědělství zásadní roli, klíčem je generační obměna a zavádění nových technologií

Venkov musí mladým nabízet atraktivní životní podmínky, jen tak dokážeme zabránit jeho vylidňování. Klíčová je digitalizace, stabilní pokrytí vysokorychlostním internetem, dostupnost služeb i zavádění nových technologií vzemědělství, lesnictví a potravinářství. Na to se musí zaměřit i Evropské unie. Ministři zemědělství EU na dnešním zasedání Rady Agrifish přijali závěry Rady k podpoře venkovských oblastí.
„Naším společným cílem je mít silnější a prosperující venkov, a to v celé Evropské unii. Klíčovou roli na venkově tradičně hraje zemědělství, lesnictví a potravinářství, v budoucnu se ale musí náš přístup k němu změnit, abychom dokázali udržet mladé lidi na venkově. V zemědělství je třeba posílit digitalizaci, a ještě více se zaměřit na zajištění dostupných sužeb i dopravní obslužnost. Zemědělství nutně potřebuje generační obměnu, která se bez zavádění moderních technologií, posílení atraktivity zemědělského sektoru a zajištění dostatečného financování těchto kroků nepodaří,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
Dnes přijaté závěry Rady zdůrazňují přínosy komunitně vedeného místního rozvoje, kladou důraz na digitalizaci a zajištění rovnoměrného rozvoje venkovských oblastí. Doporučení, obsažená v závěrech Rady, se týkají také nastavování politik po roce 2027 jak z pohledu struktury budoucího evropského rozpočtu, tak alokace finančních zdrojů na jednotlivé politiky.
Ministři dnes řešili také lesnickou strategii EU do roku 2030. V nejbližších dnech by Evropská komise měla zveřejnit návrh legislativy týkající se monitoringu lesů.
„Věřím, že Komise využije výstupy z workshopů k lesnictví, které jsme organizovali během našeho předsednictví. Je důležité, aby pravidla pro monitoring lesů nebyla pro vlastníky lesů i státní správu nadměrně zatěžující, a to jak z pohledu administrativy, tak financí,“ uvedl ministr Výborný.
Diskuzi dnes evropští ministři zemědělství vedli i o nových genomických technikách a připravované legislativě, která by měla stanovit pravidla pro využívání těchto technik.
„Spíše než o genomických, bych hovořil o šlechtitelských technikách. Rostliny, které těmito cílenými postupy získáme, by se totiž mohly vyskytovat i přirozeně nebo konvenčním šlechtěním. Rozdíl je v tom, že rostliny odolnější například vůči suchu nebo některým škůdcům dokážeme získat mnohem rychleji než standardním šlechtěním. Naše priority budu prosazovat i v poslední fázi projednávání,“ řekl ministr Výborný.
Nové genomické techniky mají potenciál přispět k dosažení cílů v řadě oblastí. Mohou například pomoci výrazně snížit používání pesticidů, nebo být klíčovým prvkem zajištění dostatku potravin v postupující klimatické změně. Španělské předsednictví by chtělo shody na pozici Rady dosáhnout na prosincovém jednání.
Ministr Marek Výborný se dnes v Bruselu sešel také s novým slovenským ministrem zemědělství a rozvoje venkova Richardem Takáčem a také s řeckým ministrem pro rozvoj venkova a výživu Eleftheriosem Avgenakisem. S ním mj. diskutoval o zkušenostech s řeckou aplikací pro spotřebitele, která pomáhá spotřebitelům s monitoringem cen potravin.

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství