Ministr Výborný: Na zemědělce dopadá více změn najednou, s úpravou pachtovného za zemědělskou půdu proto začneme až v příštím roce

Několik interních jednání s SPÚ, ABK, MZe i ostatními nevládkami….ne vždy to má zdárný výsledek, ale občas se něco drobného zadaří….
Děkujeme zapálenému předsednictvu v jeho úsilí, i když někdy se zdá, že Don Quijot to měl lehčí, stále to nevzdávají.

Tisková zpráva – Vyšší cena za pacht státní zemědělské půdy se bude prozatím týkat jen nově uzavíraných smluv Státního pozemkového úřadu (SPÚ). Aktualizace stávajících zhruba 13 000 smluv začne později, až v průběhu příštího roku. Dohodl se na tom ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) s ředitelem SPÚ Martinem Vrbou.

„Pachtovné za státní zemědělskou půdu se neměnilo od roku 2014 a bylo nutné jej aktualizovat, aby odpovídalo dnešním cenám. Navýšení pachtovného se nešťastně sešlo s ohlášeným navýšením daně z nemovitosti, které na zemědělce dopadne. Proto jsem se dohodl s ředitelem Státního pozemkového úřadu, že navýšená cena za pacht půdy se v tuto chvíli týká jen nově uzavíraných pachtovních smluv. Ty stávající začneme aktualizovat až v příštím roce, tak, abychom minimalizovali okamžité dopady na zemědělce. Současně budeme jednat o tom, aby systém pachtovného byl maximálně spravedlivý,“řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Nově schválený metodický pokyn pachtovní smlouvy počítá s koeficientem ve výši 5,8 % z průměrné ceny zemědělské půdy. Dosavadní koeficient 2,2 % již neodpovídal aktuálním ekonomickým podmínkám v sektoru zemědělství. Nový koeficient se v prvním kroku týká smluv uzavřených po 1. srpnu letošního roku. Výše nového koeficientu vychází z podrobné analýzy vypracované Ústavem zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) založené na podkladech o tržním pachtovném ze Zemědělské účetní datové sítě FADN.

Aktualizace se bude od příštího roku týkat i smluv historicky uzavřených pro zemědělské účely. Úpravy se dotknou minimálně 13 000 smluv.

„V první fázi začne příští rok Státní pozemkový úřad aktualizovat smlouvy s ročním nájemným nad 500 Kč, až poté přijdou na řadu smlouvy s nižším plněním. Náběh bude postupný, nechceme zemědělce zatížit nárazově. Změna smluv bude vyžadovat velké úsilí i na straně úřadu, nechceme zemědělce zatěžovat zbytečnou byrokracií, proto je postupně osloví místně příslušná organizační jednotka Státního pozemkového úřadu,“ doplnil ministr Výborný.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství