Aktuality nejen z EU

V Británii stoupá poptávka po lokálně pěstované zelenině

Podle průzkumu společnosti Ginsters vzrostla aktuálně v Británii poptávka po lokálně vypěstované zelenině o 15 %. Jedním z důvodů nárůstu této poptávky je i únorový všeobecný nedostatek ovoce a zeleniny na britském trhu.


11 % pokles vietnamského zemědělského sektoru v 1.čtvrtletí 2023

Vietnamský zemědělský sektor zaznamenal v roce 2022 nejvyšší tempo růstu během posledních mnoha let (3,36 %), agrární export dosáhl rekordní hodnoty 53,22 mld. USD, o 9,3 % více než v roce 2021 a obchodní přebytek byl přes 8,5 mld. USD. Pro rok 2023 byl vytyčen plán dalšího růstu zemědělského sektoru o 3 %.


Priority ukrajinské vlády pro podporu zemědělců

Vláda stanovila několik priorit pro podporu zemědělců: humanitární odminování, zvýhodněné půjčky a přímou finanční pomoc.


Emirátská potravinová sbírka během letošního Ramadánu přesáhla hodnotu 6 miliard korun

Iniciativa zvaná „Jedna miliarda jídel“, kterou založil Šejch Mohammed bin Rashid, vládce emirátu Dubaj, přesáhla hranici 6 miliard korun. Hlavním cílem iniciativy One Billion Meals je globální pomoc v boji s hladem.


Japonsko zavedlo program na podporu porážek méně produktivních dojnic

V březnu 2023 Japonsko zavedlo novou podporu jako pobídku ke snížení nadprodukce mléka. Výše podpory je maximálně 200 tis jenů (v přepočtu cca 33 tis Kč) za každou krávu vyřazenou ze stáda.


Srbsko zveřejnilo pravidla pro dotace na nákup chovných hospodářských zvířat

V těchto dnech v Srbsku vyšla vyhláška, která stanovuje aktuální podmínky, za kterých je možné čerpat státní dotace na nákup chovných hospodářských zvířat. Země má dlouhodobý problém s kvalitou i kvantitou chovů, a proto podporuje zejména nákup kvalitních chovných zvířat.


Čínští vědci vyšlechtili novou odrůdu řepky olejky

Čínská akademie zemědělských věd tento týden oznámila průlom na poli výzkumu domácího pěstování řepky olejky. Na svých experimentálních polích v jihovýchodní Číně v provincii Jiangxi vypěstovali novou odrůdu řepky v kratším čase a s vyššími výnosy.