Digitalizace v oblasti vývozu rostlin a rostlinných produktů

17.1.2022

Vážení vývozci a žadatelé o vývoz rostlin a rostlinných produktů. ÚKZÚZ od ledna 2022 umožňuje elektronické podání žádosti a platbu správních poplatků převodem při vystavení rostlinolékařského osvědčení a předvývozního osvědčení. ÚKZÚZ připravil pro žadatele plně digitální platformu, která usnadňuje podání žádosti a celkově zvyšuje komfort pro žadatele.

Stávající systém elektronického podávání žádostí o vystavení rostlinolékařského osvědčení a předvývozního osvědčení byl přepracován a zjednodušen. Není již nutné vybírat mnoho položek z číselníků a vše je možné uvést volným textem a připojením přílohy. Podání žádosti lze přirovnat k zaslání mailu. Žadatel však má navíc přehlednou evidenci o podaných žádostech a stavu žádosti. Přístup do systému pro zadávání žádostí je možný po registraci na portál eAgri. Důvodem je nutnost autorizovaného přístupu do systému pro podávání žádostí. Elektronické podání žádostí bude do budoucna pro podnikající osoby jediná možná forma podání, proto o této možnosti uvažujte již nyní.

Od ledna 2022 mohou rovněž žadatelé uhradit správní poplatek za vystavení rostlinolékařských osvědčení a předvývozních osvědčení převodem finančních prostředků, a to při provedení šetření a vystavení osvědčení kdekoliv na celém území České republiky. Žadatel si zvolí sumu, kterou si hodlá předplatit, od svého inspektora ÚKZÚZ obdrží výzvu, ve které jsou uvedeny potřebné platební údaje. Po uhrazení je možné finanční prostředky postupně čerpat na všech pobočkách vývozce (žadatele) libovolně dlouhou dobu. Žadatelům tímto odpadají starosti s nákupem kolků a jejich distri­bu­cí.  Nevyčerpané prostředky je možné na základě žádosti vrátit zpět.

Návod, jak se zaregistrovat do portálu eAgri a postup zadání žádosti je uveden níže v přílohách.

 

Přílohy