Na informační systém Povodí Vltavy zaútočili hackeři, manipulace na přehradách, ani dodávky vody ohrožené nejsou

7.4.2020

Tisková zpráva – Na informační systém státního podniku Povodí Vltavy dnes zaútočili hackeři. Kybernetický útok napadl informační systémy podniku pro administrativní činnosti. Nezbytné fungování podniku je zachované, k ohrožení přehrad nebo dodávek povrchové vody nedošlo.

„Situaci od dnešního dopoledne intenzivně řešíme s vedením státního podniku a IT specialisty. Útokem nebyly dotčeny prvky kritické infrastruktury, jako jsou vodní díla, jejichž systémy jsou právě z bezpečnostních důvodů fyzicky odděleny od prostředí informačních systémů podniku,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Kybernetický útok znemožnil fungování spisové služby, e-mailů a dalších interních systémů státního podniku.

„O problému jsem informoval vedení Ministerstva zemědělství a příslušné bezpečnostní a IT pracovníky. Informaci jsme také předali Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. V tuto chvíli situaci řešíme, nicméně nevím, jak dlouho bude problém trvat,“ uvedl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Informaci dostali také ředitelé dalších podniků Povodí. I přes rozsáhlý kybernetický útok není ohrožena manipulace na přehradách, ani dodávky povrchové vody pro pitné účely, ani pro jiné odběratele. Tyto objekty mají z bezpečnostních důvodů nezávislé IT systémy.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství