Informace o režimu „přeshraničního“ hospodaření zemědělců na území Polska v návaznosti na pandemii COVID-19

Vážená paní, vážený pane,

 

pro informaci a k dalšímu využití Vámi uvádíme informaci Polské republiky o povinnostech zemědělců a jejich zaměstnanců překračujících v rámci hospodaření státní hranici s Polskem (týká se jak polských tak i českých zemědělců), tedy zpravidla zemědělců hospodařících na obou stranách státní hranice ČR/Polsko, v návaznosti na soubor opatření přijatých v souvislosti s šířením COVID-19 (viz příloha).

 

Překračování hranice Polské republiky je nově možné jen na určených místech, avšak v případě zemědělců byl Polskem vypracován systém rychlého schvalování žádostí o souhlas s překročením státní hranice na jakémkoli jiném místě. K získání povolení je zemědělec povinen směřovat žádost s uvedením  základních informací (osobní údaje, časový úsek pro přeshraniční pohyb, doklady k právu podniku hospodařit na polském území) na emailovou/faxovou adresu místně příslušného velitele oddílu polské hraniční stráže (https://www.slaski.strazgraniczna.pl/sm/placowki/4586,Placowki-SG.html ). V případě kladného vyřízení je žadatel povinen informovat nejméně 4 hodiny předem místně příslušný oddíl Hraniční stráže o úmyslu překročení hranice. Podrobný výklad a další informace naleznete v přiloženém překladu dopisu Slezského oddílu Hraniční stráže.

 

Zároveň připomínám, že na české straně polské hranice platí doposud přijatá omezení pro pohyb osob s výjimkou pro přeshraniční pracovníky, kteří pravidelně za účelem práce překračují státní hranici s Polskou republikou nebo Slovenskou republikou. Dále jsou v platnosti výjimky pro pracovníky v zemědělství a související mechanizaci. V praxi Ministerstvo vnitra ČR výjimky vykládá tak, že pracovníci uvedení ve výjimce a související mechanizace mohou k překročení státní hranice použít zelenou hranici. Dále by se zahraniční pracovníci překračující hranici ČR v souvislosti se zemědělským hospodaření neměli na území ČR s nikým setkávat a měli by obdělávat pozemky v blízkosti státní hranice.

 

Za účelem získání aktuálních informací, podmínek a pravidel pokud jde o pohyb zemědělských subjektů (pracovníků) na hranicích s Polskou republikou a dalších státních hranicích a o režimu vstupu zahraničních subjektů na území ČR, doporučuji sledovat stránky MV https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx. a https://www.mvcr.cz/clanek/vyjimky-z-omezeni-cestovani.aspx (informace jsou dostupné též v angličtině na odkazu: https://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=22240158&doctype=ART).

 

Doporučujeme všem, kterých se to může týkat, vytisknout si dokument v internetovém odkazu https://www.mvcr.cz/clanek/vzory-potvrzeni-pro-cestovani-po-dobu-nouzoveho-stavu.aspx a mít jej u sebe při přejezdu hranic a při práci na dotčených pozemcích pro případnou komunikaci s Policií ČR. Dále doporučujeme sledovat informace v médiích a výše uvedené webové stránky Ministerstva vnitra a stránky Ministerstva zemědělství http://portal.mze.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktuality/koronavirus/ pro případ, že nastanou změny.

 

V případě potřeby se na mě neváhejte obrátit. Mé kontaktní údaje můžete volně poskytovat dalším osobám, kterých se výše uvedené téma týká, jsem k dispozici pro případnou potřebu konzultace či řešení případných problémů.

 

S přáním hezkých Velikonoc

 

Ing. Jiří Šír
náměstek pro řízení sekce EU a zahraničních vztahů

 

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 17, 110 00  Praha 1
Tel.: +420 221 812 474
Jiri.Sir@mze.cz

www.eagri.cz

 

Preklad_dopisu_pro_MS_kraj_zemedelci

Přílohy