Aktuality nejen z EU

Cena mléka na Ukrajině se může zvýšit v důsledku letošních nepříznivých klimatických podmínek, které mají vliv na rostoucí ceny krmiv a siláží.
„Vážená průměrná cena syrového mléka všech odrůd, která přichází ke zpracování, se do konce tohoto roku může zvýšit o UAH na 10,6–10,7 UAH / kg. Ceny hotových výrobků, pokud se prognózy naplní, tedy mohou nárůst v rozmezí 2 až 5,5 %, v závislosti na skupině produktů,“ vysvětlila Anna Lavreniuk, viceprezidentka Asociace producentů mléka. Cena mléka v balení, s obsahem tuku 2,5 % se může zvýšit od 1. ledna 2021 přibližně o 0,6 UAH na 23,5 UAH /kg. Podobně může vzrůst cena zakysané smetany o 2-2,5 %.
Cena másla může vzrůst nejvíce, protože je to mléčně nejnáročnější produkt. Na výrobu kilogramu másla je potřeba 22 – 24 kg mléka. „Jeho cena se může zvýšit o 5,5 % ze současných 46 UAH za balení másla s obsahem tuku 72-73 % až na 48-49 UAH v příštích třech měsících, pokud bude pokračovat tendence v prohlubování nedostatku syrového mléka a snižovaní počtu krav“, shrnula Anna Lavreniuk.

 

Na Ukrajině se letos očekává největší pokles průměrných výnosů za poslední čtyři
roky u kukuřice, slunečnice a sóji kvůli suchu.

Dopady sucha jsou nejvýraznější na výnosy plodin. Nelze porovnávat výnosy s předchozímrokem, protože Ukrajina měla v posledních dvou letech vysoké výnosy," uvedlo ministerstvo hospodářství. Největší pokles výnosů je zaznamenán u kukuřice. Dalšími plodinami, u kterých se projevil významný pokles výnosů, jsou: slunečnice, sója, řepka, hrách, cukrová řepa, pšenice. Výnosy ječmene se blíží průměru za předchozí 4 roky a výnosy
pohanky se zvýšily. “Výše uvedené platí pro průměrný výnos na Ukrajině. Z hlediska
oblastí mají tato data svá specifika. Například v oblasti Černihiv došlo ke zvýšení výnosů téměř u všech hlavních plodin a v případě Oděsy naopak neexistuje žádná plodina, jejíž výnos se zvýšil“ uvedlo ministerstvo. Je třeba dodat, že výnosy jsou ovlivněny nejen klimatickými podmínkami, ale také pěstitelskými technologiemi, jako jsou data setí, aplikace minerálních hnojiv, zavlažování atd.


 

EU přidělila 25 milionů USD na podporu zemědělství v Libanonu a Jordánsku.

V důsledku zhoršujících se životních podmínek a snížení potravinové dostupnosti obyvatel Libanonu a Jordánska zahájila Evropská unie projekt, který má za cíl podpořit udržitelný rozvoj zemědělství v obou zemích. Projekt se konkrétně zaměřuje na negativní dopady syrské krize s cílem rozvoje zemědělství a podpory příjmů místních obyvatel. V Libanonu má za cíl zvýšit příjem a standard živobytí pro 2170 rodin.
Dále vytvoří systém podpory zemědělské výroby pro drobné zemědělce, podporu pro malé potravinářské podniky s cílem zlepšit produktivitu a zvýšit finanční příjem ze zemědělských činností.

Závěr: Vzhledem ke klimatickým podmínkám a celkové rozloze zemědělské půdy bude
Libanon i nadále závislý na dovozech potravin a zemědělských komodit.