Španělsko požaduje omezení dovozu obilí z Ukrajiny a Ukrajina čelí problémům s vývozem cukru do EU.

Ukrajina čelí problémům s vývozem cukru do EU.
Ceny ukrajinského cukru nadále klesají kvůli obchodním omezením s EU, velkoobchodní ceny cukru z ukrajinských cukrovarů poklesly v září 2024 na úroveň 18-19 UAH za kg (0,38– 0,39 EUR/kg).
Ukrajina se v důsledku obchodních omezení (exportních kvót do zemí EU), která jsou platná do roku 2025, potýká s obtížemi při vývozu cukru, a proto je na domácím trhu značný přebytek. Snaha Ukrajiny o export do Turecka, Makedonie a dalších zemí se zatím výrazně neprojevily na skladových zásobách. Lze předpokládat, že ceny na domácím trhu budou nadále klesat v důsledku přesycení domácího trhu.
Španělsko požaduje omezení dovozu obilí z Ukrajiny
Unión de Uniones, organizace, která hájí zájmy zemědělců ve Španělsku, vyzývá k omezení dovozu obilí z Ukrajiny. Dne 25. září 2024 se v přístavu Santander ve Španělsku konala shromáždění požadující zavedení přísnější kontroly nad ukrajinským dovozem, a tím k zastavení poklesu cen obilí v zemi. Dne 23. září 2024 se podobný protest konal před budovou Evropské unie v Madridu, cílem kterého bylo zabránit dalším bankrotům místních zemědělců. Dovoz ukrajinského obilí v roce 2023 představoval 8,4 milionu tun, v první polovině roku 2024 se dovezlo přibližně 6,5 milionu tun. Organizace Unión de Uniones poukazuje na tuto skutečnost jako na rozhodující pro pokles cen obilovin v zemi. Ceny obilí na španělském trhu zaznamenaly od května 2022 přibližně 45% propad. Španělsko dováží více než polovinu ukrajinského obilí exportovaného do zemí EU.

Zdroj: Ministerstvo agrární politiky a potravin UA