Rada s konečnou platností schválila cílený přezkum společné zemědělské politiky

Rada dnes formálně přijala cílený přezkum některých základních aktů společné zemědělské politiky (SZP). Tento přezkum je reakcí na obavy zemědělců v posledních měsících a zohledňuje dopad geopolitického vývoje, jako jsou důsledky ruské invaze na Ukrajinu a extrémních povětrnostních jevů.

Tento cílený přezkum společné zemědělské politiky je konkrétním výsledkem našeho úsilí o snížení byrokracie a zjednodušení pro zemědělce. Návrh byl přijat již dva měsíce poté, co Komise návrh předložila. To jasně ukazuje, že plníme sliby, které jsme evropským zemědělcům dali.

David Clarinval, belgický místopředseda vlády a ministr pro osoby samostatně výdělečně činné, malé a střední podniky, zemědělství, institucionální reformy a demokratickou obnovu

Hlavní prvky přezkumu

Přezkum se zabývá některými prvky nařízení o strategických plánech SZP a nařízení o financování, řízení a monitorování společné zemědělské politiky („horizontální nařízení“). Je reakcí na problémy, které se vyskytly během prvního roku provádění nové SZP.

Aktualizovaná pravidla přinášejí zjednodušení, snižují administrativní zátěž a poskytují větší flexibilitu při plnění určitých environmentálních podmínek a zároveň zajišťují předvídatelný rámec pro zemědělce.

Ve znění uvedeného přezkumu je nastolena citlivá rovnováha mezi potřebou zachovat udržitelnou úroveň ambicí, která je stanovena v rámci stávající SZP, a zajištěním toho, aby byly účinně a pohotově řešeny obavy zemědělců.

Další kroky

Právní předpis bude nyní podepsán zástupci Rady a Evropského parlamentu. Poté bude vyhlášen v Úředním věstníku a vstoupí v platnost prvním dnem po vyhlášení, a to do konce května.

Zemědělci budou moci některá z nových pravidel týkajících se environmentálních podmínek pro rok podání žádosti 2024 uplatňovat zpětně.

Souvislosti

Rada pro zemědělství a rybolov na svém zasedání dne 26. února 2024 potvrdila svou politickou vůli efektivně reagovat na obavy, které zemědělci vyjádřili, a naléhavě vyzvala Komisi, aby předložila návrh na cílenou změnu příslušných nařízení o SZP.

Komise (komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski) svůj návrh zveřejnila dne 15. března 2024.

Evropský parlament se dohodl, že se návrhem bude zabývat v rámci svého „postupu pro naléhavé případy“, a dne 24. dubna 2024 se dohodl na schválení balíčku pro zjednodušení SZP.

Velmi krátká doba mezi zveřejněním návrhu Komisí a jeho dnešním formálním přijetím Radou odráží závazek všech tří orgánů rychle řešit situaci, jíž evropští zemědělci v současné době čelí.