COPA COGECA píše Ursule von der Leyen

13. září 2024 | COPA COGECA

Vážená paní předsedkyně von der Leyen,

Strategický dialog o budoucnosti zemědělství měl pro všechny účastníky vysokou přidanou hodnotu. Myšlenku tohoto dialogu, který byl zaměřen na obnovení důvěry a překonání rozdělení a polarizace, stejně jako Váš zájem a aktivní účast, jsme všichni ocenili a děkujeme Vám za ně.

Výsledná zpráva, která navrhuje směřování pro začínající funkční období, je výsledkem intenzivního jednacího procesu. Diskuse o jejích doporučeních byla a stále je živá v mnoha členských státech, a její výsledek vyvolává oprávněné obavy, zejména v souvislosti se SZP, odkazy na vyváženou stravu a roli hospodářských zvířat, která by se měla odklonit od ideologického přístupu.

Jsme odhodláni vysvětlit předložená doporučení, je však také důležité, aby existovala určitá míra souladu mezi principy stanovenými v této zprávě a politickými opatřeními, která má Komise přijmout. Takováto soudržnost, začínající rozpočtem EU, přispěje k důvěře zemědělských komunit, což bude zase nezbytné pro pokračování přechodu k vyšší udržitelnosti.

Jak víte, zemědělské komunity mají rády otevřený dialog a hodnotí přijatá opatření. Obavy v našich zemědělských podnicích jsou stále velké, a špatná úroda v několika zemích EU způsobuje, že situace je napjatá stejně jako na začátku roku. V této souvislosti očekáváme tyto soudržné kroky:

Za prvé doufáme, že v budoucím kolegiu komisařů bude mít zvláštní místo evropský komisař pro zemědělství a venkovské oblasti spolu se silným generálním ředitelstvím pro zemědělství, což umožní, aby se tento sektor stal součástí transformačního procesu. Ve svém manifestu pro evropské volby vyzvala Copa-Cogeca k tomu, aby komisař zastával úlohu výkonného místopředsedy. Na druhé straně, komisař pro zemědělství pod záštitou „místopředsedy pro transformaci“ by nutně připomínal obtíže, překážky a nesoulad, kterým čelil během předchozího mandátu s místopředsedou odpovědným za Zelenou dohodu.

Za druhé, jsme velmi znepokojeni zprávou o obnovení jednání o dohodě s Mercosurem. Podpis dohody na začátku Vašeho funkčního období by mnozí zemědělci vnímali jako nesoulad mezi požadavky na transformaci na vnitřním trhu a tím, co je akceptováno v rámci našeho dovozu. Signál, který by mohl být vyslán před představením Vaší vize budoucnosti zemědělství a potravinářství, by byl problematický.

Za třetí, žádáme o podporu silnějšího a cíleného rozpočtu SZP, který je stále základem pro zajištění konkurenceschopnosti a důstojného příjmu. Je třeba vzít v úvahu, že zemědělství EU spotřebovává pouze 0,4 % HDP a inflaci, ale také zvýšení, aby bylo možné pokrýt potřeby pro dosažení jejích cílů. V tomto smyslu je střednědobé přezkoumání současného VFR, kterým byly sníženy prostředky na propagační politiku, špatným signálem pro sektor a mělo by být napraveno.

Musíme posílit zemědělská a lesnická družstva, protože hrají klíčovou roli při transformaci našeho sektoru a udržitelném rozvoji naší společnosti a ekonomiky.

Na závěr, abychom se vrátili ke zkušenostem ze strategického dialogu, považujeme za nezbytné uvést, že velká část předložených doporučení obstojí pouze díky soudržnosti navrhovaného rozpočtového přístupu, jak v rámci SZP, tak mimo rozpočtovou kapitolu SZP.

S ohledem na možné vytvoření Evropské rady pro zemědělství a potravinářství (EBAF) doufáme, že bude zajištěn soudržnější a inkluzivnější výběr jejích budoucích členů, kteří budou reprezentovat rozmanitost evropského zemědělství a umožní účast co největšího počtu evropských odvětví a subjektů, které jsou pro zemědělství stejně důležité. Potřebovali bychom také demokratičtější rozhodovací proces, který by umožnil našim zastupitelským organizacím prodiskutovat dosažené dohody před schválením nových zpráv.

Rádi bychom vám také připomněli, že nástroj s vysokou přidanou hodnotou pro zemědělskou komunitu, zainteresované strany a Evropskou komisi, který podporuje strukturovaný a cílený dialog jako skupiny pro občanský dialog, je funkční a již existuje. Strategický dialog umožnil plodnou výměnu názorů mezi sektorem a nevládními organizacemi a je třeba v něm pokračovat.

Avšak vzhledem k tomu, že role EBAF se bude zaměřovat na provádění politik, jsme přesvědčeni, že větší část jejích členů by měli být ti, kdo politiky vykonávají v praxi, zavádějí je, tedy zemědělci a zemědělská družstva. Tuto klíčovou roli hrají skupiny pro občanský dialog. Měly by být posíleny zvýšenou účastí odborníků ze zemědělské komunity, kteří by do rozhodovacího procesu Bruselu vnesli realitu našich sektorů v terénu.

Na závěr bychom chtěli upozornit na to, že ve zprávě Maria Draghiho o evropské konkurenceschopnosti nebyla zemědělství věnována dostatečná pozornost a některé závěry byly v rozporu se závěry strategického dialogu o budoucnosti zemědělství. Zatímco všichni účastníci strategického dialogu zdůrazňovali potřebu přiměřeného rozpočtu SZP, který by odpovídal všem ambicím, a potřebu soudržného financování mimo rámec SZP, aby bylo umožněno potřebné změny, zpráva Maria Draghiho předložila závěry, které byly v rozporu s těmito doporučeními.

Zemědělství také chybí mezi strategickými sektory uvedenými ve zprávě, ačkoliv jste minulý týden správně uvedla, že „by bylo těžké najít tak důležité odvětví jako zemědělství, které je stejně důležité pro naše zdraví, jakož i pro naše hospodářství a naši samostatnost“. Pro nás je zemědělství, podobně jako energetika a obrana, jedním z pilířů naší suverenity, a proto je nezbytné a strategické.

Uvedené prvky jsou nezbytné pro to, aby naše organizace mohly pokračovat v naší angažovanosti v neustálém a otevřeném dialogu, jaký byl v případě strategického dialogu.

**Christiane Lambert**
Prezidentka COPA
**Lennart Nilsson**
Prezident COGECA