Aktuálity nejen z EU: Veřejnost říká, že farmaření je nejcennější profesí, která stojí pouze za ošetřovatelstvím a část

    

Většina britské veřejnosti má podle průzkumu na farmáře příznivý názor

Zemědělci byli selektováni jako jedna z nejoblíbenějších a nejoceňovanějších profesí veřejnosti, hned za zdravotními sestrami, říká nový průzkum.

Většina veřejnosti (74 %) má příznivý názor na farmáře, kteří si uvědomují, jak tvrdě pracují, aby produkovali potraviny pro národ.  Průzkum NFU mezi 2 000 dospělými také ukazuje, že naprostá většina (91 %) respondentů se domnívá, že zemědělství je pro ekonomiku Spojeného království důležité.

Noví poslanci a kolegové budou slyšet, že 89 % veřejnosti považuje za důležité, aby Británie měla produktivní zemědělský průmysl. A většina lidí (85 %) uvedla, že podporuje zvýšení soběstačnosti ve výrobě potravin ve Spojeném království, zatímco 87 % chce, aby obchodní dohody udržely vysoké standardy Spojeného království nedotčené.

Prezident NFU Tom Bradshaw řekl, že výsledky průzkumu ukázaly, že pro novou vládu je životně důležité, aby uznala, jak moc si veřejnost farmářů váží. „

Vyplývá to z nedávného průzkumu NFU, který ukázal, že krátkodobá a střednědobá důvěra zemědělců je nejnižší od začátku záznamů v roce 2010.

Kvůli tomuto nedostatku důvěry také prudce klesly výrobní záměry, přičemž všechna zemědělská odvětví očekávají snížení produkce v průběhu příštího roku. Velkou roli sehrálo neúprosné vlhké počasí, kdy 82 % respondentů uvedlo, že jejich zemědělské podniky utrpěly poměrně negativní (52 %) nebo velmi negativní dopady (30 %).

Pan Bradshaw řekl, že je nezbytné, aby nové politiky „oživily“ důvěru zemědělských podniků.“Prioritou číslo jedna k dosažení této dlouhodobé důvěry je, aby vláda stanovila rozpočet pro zemědělství ve Spojeném království ve výši 5,6 miliardy liber,“ dodal.


Dále je zde iniciativy podpory zvýšení ovocnářství a zelinářství o polovinu

(pozn. aktuálně 2% zemědělské půdy v UK je využíváno pro tyto účely) – signatáři požadují 4%).

Mezi signatáře dopisu patří šéfkuchaři Hugh Fearnley-Whittingstall a Anna Jonesová spolu s autorem Dr. Chrisem van Tullekenem a farmářskými influencery, jako je Sinead Fenton.

Zaslaná novému britskému premiérovi Siru Keiru Starmerovi poukazuje na to, že více půdy se v současnosti využívá ke hraní golfu než k produkci ovoce a zeleniny.

V dopise se uvádí, že sektor zahradnictví čelí „ničivému úpadku“ a dodává, že „téměř polovina našich pěstitelů se bojí o přežití svých podniků“.

„Spotřeba ovoce a zeleniny ve Spojeném království je na nejnižší úrovni za půl století – méně než třetina z nás jí pětkrát denně,“ píše se v něm.

„A co víc, produkty, které se k nám dostanou, jsou příliš často dováženy ze zemí, které jsou stále více postiženy extrémním počasím.

„Téměř polovina naší zeleniny a více než 80 % našeho ovoce se dováží. Naléhavě potřebujeme více – ne méně – domácího ovoce a zeleniny, jinak budeme čelit další katastrofě pro regály supermarketů, naše zdraví a životní prostředí.“

Zároveň vyzývá novou vládu, aby investovala více peněz do pobídek pro produkci ovoce a zeleniny, včetně bio produkce, a poskytla cílenou podporu malým pěstitelům.