BREXIT & zemědělství EU

V souvislosti s klíčovým jednáním Evropské rady, které proběhne ve složení 27 zemí EU ve dnech 14. a 15. prosince, zveřejnila největší evropská zemědělská organizace Copa a Cogeca tiskové prohlášení upozorňující na rizika Brexitu pro evropské zemědělce.

.

Spojené království je v současnosti plně integrované do jednotného trhu Evropské unie – je přímým dovozcem zemědělsko-potravinářských výrobků ze zemí EU v hodnotě  cca 57 miliard eur a současně 60 % svých zemědělsko-potravinářských produktů (především hovězí, jehněčí a drůbeží maso, mléko a obiloviny) v hodnotě cca 11 miliard eur exportuje do EU. Velká Británie je také čistým plátcem do rozpočtu Evropské unie – po Německu a Francii dokonce třetím největším.

Ve svém prohlášení Copa a Cogeca (které je ČMSZP členem) především vyzývá k zachování současné výše rozpočtu společné zemědělské politiky (SZP), který ve skutečnosti představuje méně než 1% celkových veřejných výdajů členských států. Vzhledem k tomu, že obchodní dohody mezi EU a Spojeným královstvím nebude dosaženo do března 2019, požaduje rovněž ustanovení přechodného období pro zavedení případných změn celních pravidel tak, aby bylo zajištěno minimální narušení obchodu a předešlo se tak dalším nákladům pro evropské zemědělce.

 

Tisková zpráva je ke stažení k dispozici (v anglickém jazyce) zde.