Zákon o obnově přírody schválen za nejasných podmínek a (ne)vývoj NGT, setkání Geopa a Copa-Cogeca s komisařem EU pro pracovní místa Nicolasem Schmitem:

 

Zákon o obnově přírody byl nečekaně schválen po překvapivém hlasování rakouského ministra životního prostředí, který se rozloučil s vlastní vládou. Zákon bude oficiálně zveřejněn v srpnu, ale obnovení důvěry zemědělců, lesníků a správců půdy v celé Evropě zůstává výzvou, protože nedávné volby zdůraznily jejich pocit nepochopení.
Kromě toho přetrvávají důležité otázky týkající se dlouhodobé účinnosti a vymahatelnosti zákona…..
(ne)vývoj NGT
Snahy o schválení návrhu EU o nových genomických technikách (NGT) na konci června selhaly. Navzdory snaze Belgie získat podporu, zejména zaměřenou na Polsko, zůstává návrh v otázkách patentů ve slepé uličce. Nevládní organizace zabývající se životním prostředím se hlasitě postavily proti spisu a vyzvaly k důkladné regulaci a posouzení rizik. Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) se chystá vydat nové stanovisko ke kategorizaci NGT v červenci 2024. Vzhledem k tomu, že Maďarsko převezme předsednictví Rady EU, očekává se, že soubor zůstane spíše neaktivní po dobu nejméně šesti měsíců.

Setkání Geopa a Copa-Cogeca s komisařem EU pro pracovní místa Nicolasem Schmitem: ve středu se prezidenti Geopa a Cogeca a sekretariáty Geopa a Copa-Cogeca setkali s komisařem pro pracovní místa Nicolasem Schmitem, aby představili naše priority pro nadcházející legislativní období EU. Během setkání se komisař Schmit podělil o většinu obav vyjádřených předsedou, včetně potřeby pracovat na zjednodušení administrativní zátěže, podpoře sociálního dialogu a investicích ve venkovských oblastech. Prezident také využil příležitosti a představil komisaři manifest Geopy.