ČSCHMS: Filantropové investují miliony do snižování metanu

12.01.2024,  Kamil Malát

 

Filantropové a další organizace se rozhodly investovat nemalé finanční prostředky do výzkumu šlechtění skotu s cílem nižší produkce metanu. Vznik nového fondu, který spojením partnerství veřejných, soukromých a filantropických organizací uvolní do programu na redukci metanu pět milionů eur, byl oznámen a nedávné klimatické konferenci OSN v Dubaji. Tento program bude koordinovat celosvětově prováděný výzkum zaměřený na snižování emisí metanu pocházející z chovu skotu. Chovatelský projekt je součástí programu ‚Global Methane Hub‘.

Peníze na program pocházejí od filantropických institucí, jako je Bezos Earth Fund a Bill & Mellinda Gates Foundation. Přispívá také mlékárenská skupina Danone a Wageningen University Fund.

Tým vědců povede profesor Roel Veerkamp z oddělení šlechtění a genomiky na nizozemské univerzitě Wageningen UR. Cílem projektu je shromáždit studie o možnostech snižování emisí metanu prostřednictvím chovu skotu. Výzkum v této oblasti se již provádí v různých zemích a u různých plemen. Spojením sil vědci doufají, že zvýší a urychlí efekt šlechtění, který povede ke snížení emisí metanu z chovu velkých přežvýkavců. Veerkamp poukazuje na to, že šlechtění může hrát důležitou roli při snižování emisí metanu, neboť opatření realizovaná prostřednictvím šlechtění jsou relativně levná a efekt je trvalý a narůstá z generace na generaci.