ČSCHMS: Letošní seminář bude na veterinární téma

11.07.2023,  Kamil Malát

Ani letos nebudou chovatelé ochuzeni o odborný seminář konaný před výroční členskou schůzí. Propojujícím tématem akce, jenž se uskuteční 20. září 2023 po obědě v hotelu Skalský dvůr (vlastní VČS proběhne 21.9.), bude veterinární problematika z pohledu potřeb chovatelů masného skotu. Nepůjde však o klasický seminář, při němž jsou jednostranně předávány informace posluchačům, ale o interaktivní debatu mezi chovateli a přizvanými veterináři. Tento formát by měl pomoci nastínit adresněji zástupcům Státní veterinární správy problémy, se kterými se chovatelé při své každodenní práci ve vztahu k veterinárním otázkám potýkají. Těmito tématy budou například BVD, respirační onemocnění BRSV či některé požadavky vyplývající z metodiky zdraví.

A na koho se můžete těšit? Za Státní veterinární správu dorazí ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat MVDr. Tomáš Jarosil, kterého budou se svými příspěvky a také dotazy doplňovat tři praktičtí odborníci. Jedním z nich bude MVDr. Kamil Kovařčík, Ph.D., který na našich akcích již několikráte vystupoval a jenž se dlouhodobě věnuje zejména problematice BVD. Tomu bude sekundovat další ryzí praktik s hlubokou znalostí i oblasti legislativy MVDr. Václav Osička, který pracuje i jako předseda společné zdravotní komise chovatelských svazů skotu. Na semináři vystoupí rovněž MVDr. František Tulis, jenž má bohaté zkušenosti s řešením respiračních onemocnění a který kromě terénní praxe pracuje jako asistent na Klinice chorob přežvýkavců a prasat na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno. Pánskou čtveřici doplní MVDr. Leona Pekáriková z firmy MSD Animal Health, která vystoupí na téma klostridií a koronaviru skotu.

Účast na semináři je pro členy ČSCHMS bezplatná. Přihlásit se na akci (včetně účasti na VČS) můžete pomocí této online přihlášky. Věříme, že uvedený formát bude oboustranně přínosný a že se nám podaří jej využít k tomu, aby SVS v některých otázkách změnila způsob uvažování a přehodnotila svůj přístup ve formě úpravy metodiky zdraví a nařízené vakcinace.

Pokud máte jakýkoliv podnět či problém, který by se patřilo na uvedené akci nadnést, dejte nám vědět a seznámíme s ním dopředu naše přednášející. Můžete ho uvést například do poznámky v online přihlášce.

Po skončení semináře proběhne jednání vybraných chovatelských klubů.