ČSCHMS: Bezbolestné odrohování pomocí injekce

 

27.07.2023,  Kamil Malát

 

Veterináři na Novém Zélandu vyvinuli injekčně aplikovaný přípravek, který zabraňuje růstu rohů u skotu. Společnost Welfare Concepts uvádí, že injekce vpravená do těla telete v místě, kde bude roh růst, brání rozvoji rohoviny. Podle společnosti jde o nový slibný vývoj, který může zlepšit pohodu zvířat a samozřejmě také usnadnit pracovní proces při odrohování pro chovatele. O výrobek je už teď podle vyjádření zástupců firmy velký zájem, proto byl patentován. Před jeho komerčním uvedením na trh ale bude muset projít všemi certifikačními postupy, což bude trvat minimálně další tři roky.

Společnost Welfare Concepts založili před dvěma lety veterináři Richard Olde Riekerink a Richard Emslie. Olde Riekerink pracoval pro GD v Deventeru do roku 2012, než emigroval na Nový Zéland. „Už nějakou dobu jsem přemýšlel, že bychom měli něco udělat s odrohováním telat. Navzdory skutečnosti, že telata jsou před odrohováním anestetizována a používají se léky proti bolesti, studie ukazují, že některá telata mohou po zákroku trpět po dlouhou dobu,“ říká Olde Riekerink.

Investice si vyžádala 3 miliony dolarů

Nový lék vyvinul a testoval společně se dvěma novozélandskými univerzitami. Při testování přípravku záměrně telata odrohovali jen na jedné straně, aby bylo vidět, jestli léčebná látka funguje. Telata byla sledována měsíce a zatím nebyly pozorovány žádné negativní účinky. lde Riekerink v nechce kvůli obchodnímu tajemství vyzradit, která látka je injekčně podávána, ale naznačuje, že produkt má tolik tržních očekávání, že investor investoval tři miliony novozélandských dolarů (1,7 milionu eur) do společnosti Welfare Concepts. „Tento produkt na odrohování je naším vlajkovým produktem, ale pracujeme na celkem pěti produktech, které mohou zlepšit zdraví skotu,“ vysvětluje. „Vyvíjíme řešení pro horečku, mastitidu, zdraví vemene a plodnost. Jinými slovy, na všechny velké zdravotní problémy skotu.“

Uvedení na trh bude trvat nejméně tři roky

Pro odrohovací prostředek byl podán patent. Než produkt přijde na trh, bude nutné testy ještě rozšířit. Už teď je ale o výrobek velký zájem. Projít všemi certifikačními postupy a rozšířit výrobu bude trvat firmě minimálně další tři roky. Po schválení výrobků se chtějí nejprve zaměřit na prodej v Oceánii a pak expandovat dále do světa.