Otevřený dopis ministrovi zemědělství Marku Výbornému

Vážený pane ministře,

píšeme Vám jménem Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů (ČMSZP), Sdružení dovozců zemědělské techniky (SDZT) a Asociace zemědělské a lesnické techniky (A.ZeT), abychom vyjádřili naši hlubokou nespokojenost s aktuálním nastavením investičních podpor, které byly předloženy Ministerstvem zemědělství. Naše připomínky byly opakovaně prezentovány v rámci pracovních skupin MZe a monitorovacího výboru Ministerstva zemědělství. Přesto však naše podněty nebyly zohledněny, což vedlo k nárůstu nespokojenosti mezi zemědělci, zejména těmi, kteří se věnují hospodaření v horských a podhorských oblastech a kteří řeší welfare zvířat v těžko dostupných pastevních areálech.

Situace se stává o to závažnější, že naše obavy nesdílí pouze ČMSZP, ale také další nevládní organizace. Tyto organizace se ve své výzvě spojily, aby společně upozornily na nerovné zacházení se zemědělci, kteří často hospodaří v ekologicky citlivých oblastech s nižší produkční kapacitou, jako jsou již dříve zmíněné horské a podhorské oblasti (ANC). Vše dokládá oficiální zápis Monitorovacího výboru, kde tuto pozici s námi sdíleli zástupci ASZ i svazu PRO-BIO. Tito zemědělci jsou klíčoví pro environmentální péči o méně produkční lokality, které jsou často vystaveny riziku invaze toxických bylin a rostlin, pokud nejsou náležitě udržovány.

Kromě toho se k nám připojili ve společném dopise i AK, ZS ČR a SMA ČR. Tento dopis jste obdržel nejen Vy, ale i předsedové koaličních stran a ministr financí dne 20.6.2024.

Vámi navržené bodové hodnocení, tedy ponechání oblasti ANC v rámci preferenčních kritérií, jste přehodnotil. Nicméně přímé vyloučení pícninářské technologie pro zemědělce s travními porosty de facto znemožňuje účast na investičních pobídkách z dotačních titulů. Tímto krokem jsou diskriminováni ti, kteří provozují pastevní chovy hospodářských zvířat v nehostinných a méně produkčních lokalitách. Tento druh hospodaření, příznivý jak pro welfare zvířat, tak pro životní prostředí, se bez potřebných technologií stává dlouhodobě neudržitelným.

Technologie, které zemědělci v těchto oblastech potřebují, jsou zásadní pro zajištění krmiva a udržení kulturní krajiny. Bez těchto postupů hrozí zvýšení výskytu toxických bylin a invazivních rostlin, což by mohlo mít negativní dopady nejen na životní prostředí. Negativní vliv by to mělo i na ekonomiku podniků, a to nejen těch, které se zabývají prodejem těchto technologií.

Vážený pane ministře, žádáme Vás tímto dopisem o přehodnocení stávajících podmínek investičních podpor. Je nezbytné, aby všichni zemědělci, včetně těch hospodařících v horských a podhorských oblastech, měli možnost žádat o investiční pobídky. V opačném případě je současné nastavení diskriminuje a ohrožuje jejich dlouhodobou udržitelnost. Konkrétně Vás žádáme, abyste nevylučoval tyto technologie ze způsobilých výdajů a ponechal volbu toho, co si konkrétní farma, družstvo či zemědělec pořídí, na nich samotných. Navrhujeme proto v rámci PRAVIDEL (Č. j.: MZE-47132/2024-14112) na straně 34 přidat záměr A u bodu 41 až 43.

Věříme, že vyslyšíte naši výzvu a přijmete okamžitá opatření, která povedou k spravedlivému a rovnovážnému přístupu k podpoře všech zemědělců, kteří přispívají k udržování a rozvoji naší krajiny a produkci v prvovýrobě.

 

S pozdravem

 

 

 

 



 

Ing. František Winter

předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů

 

 

Ing. Tomáš Kvapil

předseda výboru Sdružení dovozců zemědělské techniky

 

 

Ing. Michal Kukula

prezident Asociace zemědělské a lesnické techniky